benzinturizmus

2021.11.30. 11:30

Kannában is vitték a benzint

Kedvező árú a 480 forintos magyar benzin a szlovák állampolgárok számára, de nem özönlöttek érte.

Hegyi Erika, Bódisz Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kezdetben vonzotta a magyarországi 480 forintos maximált áron kínált benzin a szlovák állampolgárokat, de aztán visszaállt a szokásos rend. Most pedig a benzinturizmusnak valamelyest az is határt szab, hogy november 25-étől szükségállapotot vezettek be Szlovákiában a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt. A határokat nem zárták le, a szlovák hatóságok a kiutazást sem gátolják, az ország bármely irányba elhagyható a konzuli szolgálat tájékoztatása szerint. Az ingázók szabadon mozoghatnak, feltétel, hogy oltottak legyenek.

Mint ismert, november 11-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, befagyasztják az üzemanyagárak növekedését Magyarországon. A 480 forintos benzin közel 70 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos Szlovákiában.

Volt, ahol nőtt a forgalom

Az első napok rohama után mostanra visszaállt a szlovákiai „benzinturizmus” a mindennapos forgalomra. A szlovák–magyar határ közelében található benzinkutakon egyébként is gyakran fordulnak meg szlovák rendszámú járművek, ugyanis sokan dolgoznak a sátoraljaújhelyi ipari parkban található vállalatoknál vagy sárospataki cégeknél – nemritkán Magyarországon is tankolnak. A Budapest felé utazók is általában ezeken a kutakon állnak meg autópálya-matricát vásárolni, feltölteni az üzemanyagtankot. A helyszínen szerzett információk szerint, amikor a magyar kormány 480 forintban határozta meg az üzemanyagok legmagasabb árát, az első 3-4 napban a szlovákiai autósok közül többen nemcsak a járművük üzemanyagtartályát töltötték tele a határ menti magyarországi töltőállomásokon, hanem kannákat is hoztak. Ennek az volt az oka, hogy azt hitték: a világpiacihoz képest kedvezményes ár csupán néhány napig tart, ám amikor kiderült, hogy hosszabb érvényű intézkedésről van szó, véget is ért a roham. Sárospatak környékén gyakorlatilag nem is nagyon érezték meg a megnövekedett határon túli vásárlási kedvet a kutakon.

Tornyosnémeti polgármestere, Vasas Tibor az Északnak jelezte, nem lett nagyobb a forgalom térségükben az olcsóbb benzin miatt. Mivel nemrég átadták az M30-as autópályát, a Szlovákiából érkezők nem hajtanak le azért, hogy bemenjenek Hidasnémetin keresztül Göncre, hanem elautóznak Encsig.

Hidasnémeti polgármesterétől, Becse Csabától is azt tudtuk meg, bár a szlovák állampolgárok korábban is betértek a településre vásárolni, de azt tapasztalják, hogy az olcsóbb benzin miatt nem nőtt meg a forgalmuk.

Más a helyzet Encsen. – A Felvidéken élők állandó vendégek voltak a városban, itt vásároltak be. Azonban az utóbbi időben azt vettük észre, hogy megnövekedett a forgalom, feltételezzük, hogy az olcsó benzin miatt. Ez a növekedés azonban nem számottevő – fogalmazott Mikola Gergely polgármester.

Az Abaúj Coop Zrt. két benzinkutat üzemeltet megyénkben, Göncön és Tolcsván. Zsiga Krisztián igazgató-elnök az Észak-Magyarországnak azt mondta, Tolcsván egyáltalán nem tapasztalták, hogy beindult volna a benzinturizmus, és Göncön is csak azok a szlovák állampolgárok tankolnak, akik Magyarországon laknak, vagy itt van ingatlanjuk, melyet hétvégi háznak használnak.

(A borítóképen: Voltak napok, amikor jobban fogyott a benzin a 480 forintos értékhatár meghúzását követően)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában