oltási akcióhét

2021.11.09. 07:00

Jóval egyszerűbb lesz Covid elleni oltást kapni

Nem kell regisztrálni és időpontot foglalni, csak az oltópontra menni és beoltatni magunkat.

Hegyi Erika

Mint arról korábban beszámoltunk, november 22-e és 28-a között a kormány oltási akcióhetet szervez a kórházi oltópontokon. A cél az átoltottság növelése, a járvány lassítása. Az akcióhét napjain időpontfoglalás nélkül is meg lehet jelenni, az oltás pedig érkezési sorrendben történik majd. Azok az oltatlanok is elmehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Erős érvekkel

– Minden olyan intézkedés, ami egyszerűbbé teszi az oltás felvételét, több embert ér el, és előnyös az átoltottság szempontjából – jelentette ki dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke. – Biztos, hogy vannak olyan emberek, akiknek problémát jelent az online regisztráció és az időpontfoglalás. Tudjuk azt is, hogy még mindig magas az oltatlanok száma, az én körzetemben például a páciensek 25 százaléka. Ők az interneten található álhírek miatt nem kérik az oltást, vagy félnek. Pedig úgy gondolom, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő felületeken, megfelelő módon, hiteles szakértők segítségével objektívan, erős érvekkel alátámasztva népszerűsítse a koronavírus elleni vakcinát. Véleményem szerint ez a felső plafon, amit az önkéntes oltás elfogadása érdekében meg lehet tenni, de sajnos mégis vannak meg­győzhetetlenek – tette hozzá a háziorvos.

Vannak, akiknek problémát jelent a regisztráció és az időpontfoglalás

Dr. Dienes István

Hangsúlyozta, az oltási akcióhét sokat segít azoknak is, akik életkorukból fakadóan vagy szociális helyzetük miatt nehezen igazodnak el a digitális világban. Ezért ez az új lehetőség mindenképpen üdvözlendő.

Dr. Dienes Istvántól megtudtuk azt is, hogy a háziorvosoknak még most is van lehetőségük a védőoltások beadására, azonban ezt nem minden orvos vállalja. Mivel ő vidéken praktizál, továbbra is végzi a Covid-vakcinák beadását, hiszen nem lenne szerencsés, ha az idős embereknek a megyeszékhelyre kellene utazniuk az oltás felvételéért.

– A háziorvosi rendelőbe elmenni kevésbé komplikált, és a betegek ismerik az orvosukat, így hozzá nagyobb a bizalmuk. Akadnak olyanok is, akik attól félnek, hogy az oltóponton nem kapják meg azt a fajta vakcinát, amit szeretnének – mondta Dienes István.

Jó lenne tovább

Jó ötletnek tartja az oltási akcióhetet dr. Breitenbach Géza háziorvos, a Miskolci Háziorvosok Szövetségének elnöke is. Mint fogalmazott, jobb lenne, ha az akció tovább is tartana egy hétnél, mert akkor lenne ideje rábeszélni az oltásra azokat a betegeket, akik még nem szánták rá magukat a vakcina felvételére. Sokan vannak, akiknek az elektronikus regisztráció és időpontfoglalás jelent gondot, mert nincs számítógépük, s sokan elhiszik a különböző rémhíreket.

– Azonban azt tapasztalom, hogy most már sokan megijedtek, hiszen tombol a járvány. Akik egy oltást sem kaptak, azok biztosak lehetnek abban, hogy nagyon hamar megfertőződnek, tehát nagy veszélyben vannak. Mindenképpen azt ajánlom, hogy aki már túl van a két oltáson, mindenképpen kérje a harmadikat is.

Megyénkben több hely van

Egyelőre nem tudni, hogy megyénkben pontosan hol tartanak oltási akcióhetet, de tavasszal a következő kórházakban működtek oltópontok: ózdi Almási Balogh Pál Kórház, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Miskolc, Kazincbarcikai Kórház, edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.


Ötféle vakcina kapható

Az oltási akcióhéten november 22-étől, hétfőtől 28-áig, vasárnapig országszerte 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni szándékozókat 7 és 19 óra között. A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A dolgozóiknak oltást előíró, nagyobb létszámú munkáltatók a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsájtják az igényelt mennyiséget. A legfontosabb, hogy az oltatlanok vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta-vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb, náluk súlyos megbetegedést képes okozni, hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu.

(A borítóképen: A háziorvosi rendelők többségében is fel lehet venni az oltást)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában