nyugdíjprémium

2021.11.20. 16:00

Jól jön a pénz az időseknek

Idén nyugdíjprémiumot, jövőre teljes egyhavi nyugdíjat kapnak az érintettek.

2021.11.12. Budapest Nyugdíjprémium. Postai kézbesítéssel is érkezik a nyugdíjkorrekcióval növelt havi nyugdíj. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Kurucz Árpád

Idősügyi vezetők nyilatkoztak róla, hogy megyénkben is örömmel fogadják a tizenharmadik havi nyugdíjat.

Ezt a Gyurcsány–Bajnai-kormány vette el 2009-ben, és az Orbán-kormány vezeti vissza.

Megtalálja a helyét

A kormányfő októberben tett ígérete most megvalósulhat, ami a magyar gazdaság jó teljesítményét jelzi.

„A következő hónapokban olyasmik történnek majd, amiket még senki sem látott. Kezdődött a nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal. Folytatódik a tizenharmadik havi teljes nyugdíj kifizetésével” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán.

– A nyugdíjasoknak mindig jól jön a pluszpénz, ezért természetesen örülünk a bejelentésnek. Most visszakapjuk azt, ami régebben járt, és akárhogy is nézzük, ez egy eléggé jelentős összeg – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke. – Februárban egy teljes havi nyugellátást kapunk, ami elhalasztott kiadásokat fedezhet számunkra. Ezek nem feltétlenül a mindennapi megélhetést fogják finanszírozni, hanem nagyobb beruházásra is bátran készülhetünk. Minden nyugdíjastársam nevében kijelenthetem, hogy lesz helye ennek az összegnek a költségvetésünkben.

Az unokáknak adják

A kapott pénzből a kisnyugdíjasok is félre tudnak majd tenni.

– Hálásak vagyunk a juttatásért, amit még a mezőcsáti önkormányzat is kiegészít 15 ezer forinttal. Gyerekeinknek, unokáinknak fogjuk odaadni ezt, és mindenki azt vesz belőle, amit szeretne – mondta Vida Lászlóné, a Dél-Borsodi Idősügyi Tanács elnöke. – A környezetemben azt tapasztalom, hogy olyanok is ezt tervezik, akiknek kevés a nyugdíja. Inkább a rezsivel spórolnak, és például csak egy helyiséget fűtenek. Mások megjavíttatják vagy kicserélik a rég elromlott háztartási eszközeiket.

– Jó, hogy most a kisnyugdíjasokra is gondoltak. Szerintem helyes döntést hozott a kormány abban is, hogy egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémium jár mindenkinek, mert így kevesebb lesz az elégedetlenség – vélekedett Szőnyi Gáborné, az „Életet az éveknek” nyugdíjasszövetség megyei szervezetének elnöke. – Egyébként nemcsak magunkra költjük a pénzt, hanem az unokáknak, dédunokáknak ajándékozunk belőle. Mindehhez hozzáadódik még a Salkaházi Sára-program 12 ezer forintos juttatása és a nyugdíj-kiegészítés is, amely az idei évben különösen magas volt.

Jelentős összeg

A bérek emelkedése mellett most a nyugdíjak korrekciójára is gondoltak.

– Nagyrészt kisnyugdíjasokból álló tagtársaink vannak, akiknek hasznos ez a juttatás. A több mint 60 tag átlagnyugdíja körülbelül 150 ezer forint – fejtette ki Greutter Zoltánné, a miskolci Idősek Tanácsának tagja, a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub vezetője. – Ezen összegeket nemcsak váratlan kiadásokra fordíthatjuk, hanem a gyermekeinket, unokáinkat tudjuk vele segíteni. Nekünk már ez jelent igazán örömet. Egyfajta korrekciónak is felfoghatjuk a tizenharmadik havi nyugdíjat. Amíg a bérek jelentősebb százalékban növekedtek az elmúlt években, addig a nyugdíjak 4-5 százalékos emelkedést mutattak.íjat. Amíg a bérek jelentősebb százalékban növekedtek az elmúlt években, addig a nyugdíjak 4-5 százalékos emelkedést mutattak.

(A borítóképen: Lesz helye a költségvetésben a pluszpénznek. A nyugdíjprémiumot már kézbesítették. Folytatódik a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetésével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában