Ezt írtuk anno 2001-ben

2021.11.04. 07:30

Javítottak volna a városképen

Tervtanácsot javasolt a főépítész, mert hiányzott a szervezett építészeti kritika.

20201231 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Csendes Miskolc belvárosa szilveszter napján.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Építészeti tervtanács alakítására készül a városi önkormányzat. A városképet befolyásoló építmények terveit előzetes szakmai kontroll alá vevő grémium létét építészkörökből sokan hiányolták az elmúlt években – a városi jelentőségű ügyre 2001. november 2-i számában hívta fel a figyelmet az Észak-Magyarország.

A tervtanács létrehozását az akkori főépítész, Ujvári Andor javasolta a közgyűlésnek.

Miskolcon addig nem volt önkormányzati tervtanács, miközben szakmai körökben gyakran hangzott el sürgetés állandó testület létrehozása érdekében. Ezt az is indokolta, hogy a városban zajló ingatlanberuházások esetében krónikusan hiányzott a szervezett formájú szakmai kritika. A közvélemény ezzel például akkor szembesülhetett, amikor – sok laikus bírálatot kapva – a Villanyrendőrnél felépült a cifra palotának keresztelt ház.

„Városunk építészeti arculatának javítása fontos feladat. Kiemelt jelentősége van a városkép külső megítélésének, hiszen nem mindegy, hogy az ide látogató vagy befektetni szándékozó milyen benyomást szerez” – indokolta közérthetően a főépítész a javaslatot.

Az Észak megjegyezte: úgy tartják, a tervtanács elsősorban a tekintélyén – azaz tagjainak tekintélyén – keresztül hathat ténylegesen a városban folyó építési-tervezői munkára, a városkép alakulására.

(A borítóképen: A miskolci belváros – az építészeti tervtanácstól remélték egykor a kedvezőbb városképet (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában