Síremlékek

2021.11.06. 11:30

Itt nyugszanak Miskolc nagyjai

Miskolc sok neves embert adott az országnak, többen közülük itt is nyugszanak.

Ujlaki Attila

Forrás: ÉM-Archív

Számos ismert ember származott Miskolcról és megyénkből az évszázadok során, kérdés, mennyien lehetnek, akik itt is leltek végső nyugvóhelyre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár forrásain túl könyvekből és blogokból is tájékozódhatunk. Igaz, nem a teljesség igényével (erre nincs is lehetőség), de ez utóbbi publikációkon keresztül próbáltuk összegyűjteni, mely temetőben találhatók a megyeszékhely nagyjainak sírjai, síremlékei.

A legrégebbi temető

Miskolc történetének legősibb temetője az avasi református temető, amely az avasi református templom körül, gyönyörű környezetben fekszik Miskolc hegyének oldalában. Valószínűleg már a középkortól használják, bár erre írásos bizonyíték nincs – olvasható Reiman Zoltán blogján –, dátummal ellátott sírkövek ugyanis csak a 18. századtól kezdődően maradtak fenn. A legrégebbi sírkövekről, síremlékekről a temetői utakat szegélyező sorban olvashatjuk le a még látható feliratokat. Sok az egyedi síremlék itt, Miskolc legrégebbi sírkertje kapcsán egyébként a harmincas években merült fel, hogy műemlékké nyilvánítanák – írja a miskolciszemelvenyek.blog.hu.

Szentpáli István egykori miskolci polgármester (1861–1924) sírja

„Ez a temető, úgy, ahogy van, egy kortörténeti múzeum” – jegyzi meg Dobrossy István, Miskolc 2015-ben elhunyt helytörténésze, számtalan Miskolcról szóló könyv szerzője egyik szakkönyvében, amely kifejezetten az Avas történelmével foglalkozik. Az avasi templomban a legrégebbi sír 1488/89-ből való – még a katolikus időkből –, Miskolczi Ambrusné Illavölgyi Katalinnak és fiának, Miskolczi Istvánnak állít emléket.

Neves emberek emlékhelyei

A temetőkben járva több nevezetes személy sírját találhatjuk meg. A miskolci Szent Anna temetőben van például Déryné Széppataki Rózának (1793–1872), a 19. század egyik legismertebb magyar primadonnájának sírja. A színésznő a vándorszínészet hőskorának kiemelkedő alakja volt. Magyarország és Erdély legnagyobb színpadait is meghódította, és bár pályája nem indult zökkenőmentesen, mégis állócsillag volt a magyar színjátszás egén.

Déryné Széppataki Róza színésznő sírhelye

A hámori temetőben helyezték végső nyugalomra a természetkutató, zoológus Herman Ottót (1835–1914), az avasi templom mellett pedig Szemere Bertalan (1812–1869) – aki 1849-ben a szabadságharc idején az ország belügyminisztere volt – nyughelyére és a Latabár színészcsalád kriptájára bukkanhatunk. A gyűjteményt a barangolasokteodorral.blog.hu-n olvashatjuk.

Talán kevesen tudják, hogy a városban található annak a Csengey Gusztávnak (1842–1925) a sírja is, aki a Ballag már a vén diák című dal szerzője volt. A tanár és költő 1865-ben eredetileg A fogoly lengyel címen írta a művet.

A Mindszenti temetőben áll Munkácsy Mihály (1844–1900) szüleinek síremléke, amelyet maga a festőművész állíttatott fiúi kegyeletből.

Van még feladat

Hogy pontosan hány nevezetes embert sírja található Miskolcon, csak becsülni tudjuk a számukat. Életrajzi adatokból ugyan megtudhatjuk, hogy ki, hol hunyt el, de a személy nyughelyét nem mindig tudta pontosan beazonosítani az utókor, ehhez további kutatásokra van még szükség.

(A borítókép az avasi református temetőben készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában