Nemzetközi Űrhajós Szövetség

2021.11.04. 14:00

Ilyen még nem volt: öt űrhajós egyszerre az egyetemen

Három amerikai, egy orosz és egy svéd űrhajós járt szerdán a Miskolci Egyetemen.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Hazánk ad otthont a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusának. Az esemény keretében több tucat, már a világűrben járt asztronauta érkezett az országba. Akiknek céljuk, hogy az űrkutatás és űrtudomány iránt érdeklődő hallgatókkal, valamint az űripar és űrkutatás felé nyitott hazai szereplőkkel találkozzanak.

– A Miskolci Egyetemen egyszerre öt űrhajós még nem volt. Ezért is jelentős, hogy a mai eseményen három amerikai, egy orosz és egy svéd űrhajóst köszönthetünk az intézmény falain belül – mondta prof. dr. Kaptay György, a Miskolci Akadémiai Bizottság elnöke. – A szakmai programok mellett több száz középiskolást és egyetemistát is vártunk, akik itt értesülhettek többek között arról is, hogy 2023 szeptemberében a Miskolci Egyetemen elindul az űrmérnök-mesterképzés.

– Azt remélem, hogy ez a lehetőség a diákoknak is nagy élmény nyújt majd, orientálni fogja őket a műszaki tudományok felé, ami egyébként Magyarország érdeke is. Hazánk számára fontos, hogy ne csak 5-10 ember jelentkezzen egy-egy műszaki szakra, mint ahogy az utóbbi időben gyakran megtörténik, hanem akár százak.

Ötven nap a világűrben

Jeffrey Alan Hoffman amerikai űrhajós, aki öt űrszolgálata alatt összesen 50 napot, 11 órát és 54 percet (1212 óra) töltött a világűrben. Négy űrsétát végzett összesen, valamint több mint egy napot töltött az űrrepülőgépen kívül. Elmondta, hogy bármilyen szakmát, hivatást is választ magának az ember, az első és legfontosabb, hogy diákként szorgalmasan tanuljon, legyen szerteágazó az érdeklődési köre és kiválóan teljesítsen az adott területen.

Az űrben töltött idővel kapcsolatban hozzátette, hogy nagyon érdekes és izgalmas, amit ott történik. „A súlytalanság, melynek hatására lebeg az emberi test, egészen meghökkentő érzés. Ahogyan az is, amikor rájövünk, hogy mennyire ellenséges az ember számára az a környezet. Végezetül az űrben töltött idő alatt – amikor fentről látjuk a Földet – rájövünk, hogy jobban kell értékelnünk, meg kell védenünk, vigyáznunk kell a bolygónkra, ami az életet biztosítja számunkra. Ez a legfontosabb üzenet, amit szeretnénk átadni másoknak is” – emelte ki az űrhajós.

(A borítóképen: Jeffrey Alan Hoffman)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában