Megyei közgyűlés

2021.11.25. 08:30

Helyzetjelentés a megyéről

Megyei közgyűlési terítéken a gazdaság, a demográfia, a munkaerőpiac és az ár- és belvízvédelem.

20201007 Tiszaújváros fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 1,2 milliárd eurós beruházást hajt végre Tiszaújvárosban a Mol Petrolkémia Zrt. melynek keretében egy új poliol üzem épül.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Közmeghallgatással kezdi munkáját csütörtökön délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. A közmeghallgatás témája a megyei területfejlesztés a 2021 és 2027 közötti időszakban.

Aki részleteiben is tanulmányozza a megyei közgyűlés mai ülésének napirendi pontjaihoz tartozó előterjesztéseket, beszámolókat, tájékoztatókat, az részletes képet kap a megye helyzetéről. Beszámoló hangzik el – többek között – a megyei kormányhivatal szerteágazó tevékenységéről, az adóhivatal vizsgálata alapján a megye gazdasági helyzetéről, a turisztikai desztinációk idei munkájáról.

A testület dönt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Intenzív Osztály Betegeinek Gyógyulásáért Alapítvány támogatásról, és – természetesen zárt ülésen – arról is szavaznak, hogy ki vagy mi kapja meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség Díját ebben az évben.

Emelkedő bevételek

A NAV tájékoztatójából például az derül ki, hogy tavaly a megye gazdálkodóinak árbevétele 2,6 százalékkal 4142,2 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság bevételének 4 százalékát a megyei vállalkozások termelték meg. Az árbevétel közel fele exportból származott, melynek 95 százalékát a három húzóágazat, a vegyipar, a gépipar és a fémfeldolgozás produkálta. A külpiaci értékesítések összértéke 5,7 százalékkal haladta meg a korábbit.

(A borítóképen: A Mol Tiszaújvárosban épülő poliol vegyipari komplexuma a megye jelenlegi legnagyobb beruházása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában