Szennyezés vagy természetes jelenség?

2021.11.23. 12:42

Habzik a Szinva patak (videóval)

Két napja habzik a Szinva patak.

Fotó: Bujdos Tibor

15:57

A Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke, F. Nagy Zsuzsa lapunknak elmondta, hogy szerdán délben egészen a lillafüredi vízesésig nyomon követhető volt a habzás, ami a Hámori-tóban nem észlelhető.


15:48

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a „Szinva patak habosodásának kivizsgálása és annak keretében a vízminták akkreditált laboratóriumi elemzése jelenleg folyamatban van. A patak további megfigyelése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint területi vízvédelmi hatóság felvette a kapcsolatot a patak kezelőjével, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-vel. A lehetséges szennyező forrás felderítését is végzi a hatóság, halpusztulás nem történt, a patak élővilága az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem károsodott.”


– A habzás már a Majális Parknál is tapasztalható, és a patak majdnem teljes szakaszát érinti. Olyan, mintha folyamatosan valamilyen olajos, mosószeres anyagot engednének a vízbe– mondta érdeklődésünkre F. Nagy Zsuzsa. A Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke hozzátette:„A hozzánk érkezett lakossági bejelentés után egyesületünk felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint a jelenség oka szerves anyag bomlása lehet, azonban újabb és újabb mintákat vesznek a vízből, hogy kiderítsék a habzás okát.”

F. Nagy Zsuzsa szerint amennyiben nem ipari szennyezésről van szó, valóban elképzelhető, hogy a lombhullás során keletkezett bomlástermék okozza a habzást. Az okot természetesen ránézésre nem, csak laboreredmények birtokában lehet felelősen megállapítani.

Az Észak szerkesztősége tájékoztatást kért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. A hatóság válaszának megérkezése után, frissítjük tartalmunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában