Fogyasztóvédelem

2021.11.04. 11:30

Fokozottan ellenőrzi a hatóság a maszkokat

Sok gyártó a valóságosnál jobb minőségűnek állította be termékét, de mennyiségi szempontból a megfelelő maszkok vannak többségben a hazai piacon.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a közösségi közlekedésben, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság fokozottan ellenőrzi a védőeszközöket. A tapasztalatok felemás képet mutatnak: a maszkfajták több mint kétharmada nem tett eleget a dokumentációs vagy jelölési előírásoknak. A darabszámokat vizsgálva azonban kiderül, hogy a helyzet ennél sokkal kedvezőbb, a nagyobb mennyiségben elérhető típusokat ugyanis jellemzően szabályszerű tájékoztatással ellátva kínálják az üzletek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ha a szájat és az orrot is eltakarja, már egy egyszerű textilmaszk is jelentősen mérsékeli a megfertőződés kockázatát. A nagyobb szűrőképességű védőeszközök hatékonyságát dokumentumokkal kell hitelesen igazolni. A folyamatos ellenőrzések elejét veszik, hogy a gyártók a ténylegesnél erősebb védelmet ígérő jelölésekkel megtévesszék a vásárlókat.

A kormányhivatalok munkatársai januártól szeptember végéig közel 1300-fajta terméket ellenőriztek, ezekből több mint 900 nem rendelkezett az előírt jelölésekkel vagy igazoló dokumentumokkal. A mintegy 120 ezer darab ellenőrzött maszknak azonban csak nagyjából a harmada nem teljesítette a követelményeket. Az egyszerű szájmaszkok tizedén helyeztek el a gyártók a valósnál magasabb fokú védelmet ígérő tájékoztatást.

Bármelyik biztonságosabb

A piacfelügyeleti vizsgálatok célja, hogy a fogyasztók csak megfelelő termékeket találjanak a hagyományos és az online üzletekben is. Az állandó hatósági jelenlét hatására az év közepétől egyre nehezebben bukkantak jogszerűtlenül forgalmazott védőeszközökre a szakemberek – olvasható az ITM közleményében. Hangsúlyozzák: bármilyen maszk biztonságosabb, mint a csupasz arc. A termékek alaptalan feldicsérésével azonban indokolatlanul fizettethetnek ki nagyobb összegeket a vevőkkel a tisztességtelen vagy felületes kereskedők. A vizsgálat tehát a vásárlók pénztárcáját is védi.

Az eddig indított 275 fogyasztóvédelmi eljárás közül 188 esetében feltételhez kötötték a további árusítást a hatóságok. A termékek többsége a megfelelő dokumentáció bemutatása, az előírt jelölések feltüntetése után kerülhet vissza a polcokra. 82 esetben a megtévesztő tájékoztatások eltávolítására kötelezték a forgalmazókat.

Öt esetben kivonta a forgalomból a kifogásolt maszkot a hatóság, és 45 eljárásban eddig összesen 3,75 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

– Tavaly és idén összesen több mint ötmillió maszkot állítottunk meg a vámhatáron. A magyarok mellett más európai fogyasztókra is vigyázunk azzal, hogy megakadályozzuk a bizonytalan hatékonyságú, megkérdőjelezhető minőségű termékek uniós piacra kerülését – mutatott rá Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

(A borítóképen: Ha a szájat és az orrot is eltakarja, bármilyen maszk jelentősen mérsékeli a megfertőződés kockázatát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában