Kós-ház

2021.11.04. 18:00

Fiatal építészek mutatkozhattak be

Hajdú Mariann

Fotó: Ádám János

Miskolc fiatal építészei mutatkoztak be kiállításukkal a múlt héten Miskolcon a Kós-házban, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara székházában. A rendezvény résztvevőit Juhász-Nagy Balázs, a kamara megyei elnöke köszöntötte.

– Teljes jogú tervezővé akkor válhat egy fiatal építész, ha két év szakmai gyakorlat után a kamara tagjává válik – mondta az Északnak az esemény kapcsán a megyei elnök. Mint fogalmazott, a felvételihez portfóliót készítenek a szakemberek, be kell mutatniuk eddigi munkáikat. Ezt a folyamatot bemutatkozással szerették volna személyesebbé tenni. Eddigi munkáikból kiállítás nyílt aznap a Kós-házban, és személyesen is beszélhettek terveikről, „bemutathatták magukat” a rendezvényen megjelenő idősebb kollégáiknak.

– Bár korábban is nyílt már kiállítás a fiatalok munkáiból, ám a kamarába lépéshez köthető rendszeres rendezvény még nem volt, ezt szeretnénk a későbbiekben is, 2-3 évente megrendezni – mondta Juhász-Nagy Balázs, hozzáfűzve, így jobban beleláthatnak a fiatalok gondolkodásába.

Kérdezzük, van-e elegendő fiatal szakember: sokan jönnek-e haza Miskolcra, a megyébe, hiszen az építészképzés csak a megyehatárokon túl, az ország más egyetemein érhető el.

Jobb már a helyzet

– Szerencsére ma már jobb a helyzet, mint tíz éve – válaszolta. Most is 10 fő fölötti a kamarába belépők száma, bár a megyei elnök szerint többre is szükség lenne. A munkáikról pedig elmondta, változatosak, izgalmasak. Nemcsak „hagyományos” építészek, hanem kert- és tájépítészek, belsőépítészek munkáit is megismerhették most a kamara tagjai.

A kiállítást – amely október végéig volt látható – Révai Tamás építész nyitotta meg.

(A borítóképen: A fiatal építészek munkáira kollégáik is kíváncsiak voltak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában