Településfásítási Program

2021.11.05. 14:00

Első helyen állnak megyénk települései az Országfásítási Programban

A legtöbb település Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből vesz részt a Településfásítási Program második ütemében – jelentette ki Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

20211104 Rudolftelep fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Tíz darab gömbszivarfát adtak át Rudolftelepen a Településfásítási Program keretében. képen: Zilahy Zoltán, Rudolftelep polgármestere és Juhász Anikó,az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára

Fotó: Bujdos Tibor

Az agrártárca az Országfásítási Program részeként hirdette meg még 2020- ban a Településfásítási Programot. A felhívás keretében a 10 ezer fő alatti települések pályázhattak a sorfákra.

A fenntarthatóság érdekében

A kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy a program két ütemében összesen 36 ezer sorfát ültetnek el 1362 településen, összesen 1,5 milliárd forint értékben – fogalmazott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Rudolftelepen, a fásítási program egyik megyénkbeli állomásán.

A szakpolitikus hangsúlyozta, a fenntarthatósági elvárások kielégítésére remek lehetőséget jelent a fák ültetése. Így nemcsak a szélsőséges időjárás hatásait csökkenthetjük, hanem egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára.

Hozzátette, a Településfásítási Program második ütemében a 700 lelkes Rudolftelepen összesen 10 gömbszivarfát ültettek el. Kifejtette, az agrártárca kezdeményezésének fontos küldetése az is, hogy felhívja az önkormányzatok és a gazdák figyelmét a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásaira.

Szépek és hasznosak

Szépek és hasznosak – Nagyon sok hazai kistelepülés részt vesz a fásításban, visszatérve jó érzés látni, hogy ezek a fák élnek és virulnak, a szakértelemnek köszönhetően hosszú távon szépek és hasznosak lehetnek. Külön köszönet jár mindenkinek, aki részt vesz az ültetés utáni gondozásban. A folyamat a közösségi összetartó erőre is pozitív hatással lehet – emelte ki Juhász Anikó.

A helyettes államtitkár a kormány által indított zöld online párbeszédre is felhívta a figyelmet, melynek a kérdőíveit november végéig lehet kitölteni. A kezdeményezés célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben. Ezek közé tartozik a környezetünk megóvása is – emelte ki az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Klímavédelmi szerepben

– Úgy gondolom, hogy a fák klímavédelmi szerepét először magunkban kell még inkább tudatosítani. A növények csendes segítőtársaink, árnyékot adnak a meleg nyári napokon, oxigénnel látnak el minket és kiszűrik a káros anyagokat. Mégsem becsüljük meg a jelenlétüket eléggé, nem vigyázunk rájuk, pedig az életet jelentik számunkra – mondta Zilahy Zoltán, a település polgármestere. – A regnáló testület célul tűzte ki, hogy településünkön minél több zöldterületet hozzon létre, saját mikro- és globális klímavédelmének érdekében. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy bizonyos programokon belül közel 600 darab díszfát, gyümölcsfát, örökzöld növényeket ültettünk el az elmúlt időszakban. A legaktuálisabb a József Attila utcában elhelyezett 10 darab gömbszivarfa. Szeretném, ha ezek a fák jelképeznék az eredményeinket, amelyekre mindannyian büszkén tekinthetünk és cseperedésükkel meghatározzák majd a település arculatát.

(A borítóképen: Juhász Anikó és Zilahy Zoltán az egyik elültetett rudolftelepi csemetével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában