áremelkedés

2021.11.29. 11:30

Drágább lesz idén a karácsonyfa

A legszebb fenyőfákkal töltik fel készleteiket a kertészetek, közterületen árusítók, az árakon is emelnek.

Apagyi Beáta

20211117 Berzence Fenyőfa kitermelés név nélkül vállalták Fotó: Nagy Gábor NG Somogyi hírlap

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

Tíz-húsz százalékos drágulásra is számíthatnak a vásárlók: a karácsonyfának való fenyők árát leginkább a szállítási és munkabérköltségek növelik – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

– Az áremelkedés sajnos ezt a területet sem kerüli el. Akár hazai, akár importfáról van szó, az előállítási és alapanyagárak talán kisebb mértékben, a szállítási költségek drasztikusan növekedtek. Jellemző a munkaerőhiány, ezeket a költségeket mind a termesztő, mind az árusító kénytelen valamilyen szinten az árakba beépíteni. Ennek ellenére mi törekszünk a tavalyi szint megtartására, de minimális emelés nálunk is tapasztalható – erősítette meg Bukszár Szabolcs, a miskolci Oázis Kertészet áruházvezetője.

Vágott és konténeres

– Konténeres kisebb méretű fák már november eleje óta megtalálhatók az áruházban, a nagyobbak pont a napokban érkeznek, ahogy az első adag vágott fenyő is. A teljes készletet december 4-ig töltjük be, az ezt követő napokban nagyjából minden nagyobb árusítóhelyen megjelennek a fák – tette hozzá.

– Ahogy a nagyobb kertészeti áruházakba, így hozzánk is a vágott és a konténeres fenyő érkezik részben hazai termesztőktől, részben külföldről (Dánia, Hollandia). A vágottfenyő-kínálatban évek óta legnépszerűbb a Nordmann. Tartós, szép a formája és puha a tűlevele, árban ez képviseli a legmagasabb kategóriát. Sok vásárló ragaszkodik a luchoz az illata miatt. Aki nagy fát szeretne kedvező áron elsősorban gyerekek, unokák miatt, ezt választja. Legnagyobb hátránya, hogy hamar lepereg, csakúgy, mint az ezüstfenyő, ami a színe miatt vonzó, viszont nagyon szúrós, egyre kevésbé foglalkoznak vele a termesztők, így kínálata viszonylag kicsi, közepes árfekvésű fajta – ismertette a szakember.

Kölcsönözhető fenyő

– Az utóbbi években az ünnepek előtt már szinte mindenhol kapható vágott fenyő, jelentős a konkurencia, ennek ellenére sokan jönnek hozzánk fát választani. Talán közrejátszik ebben a kölcsönözhető fenyő ötlete is, ami hosszú évek óta sikeresen működik. Ez egyfajta környezetbarát megoldása az élő fenyő állításának. Nálunk lehetőség van a fa visszahozatalára, amelyet a későbbiekben szintén kiültetünk, továbbá a vételár fele is levásárolható – folytatta Bukszár Szabolcs.

A mű káros

Az egyik megyei őstermelő, aki név nélkül kívánt nyilatkozni, elmondta, hogy bár hazánkban is vannak fenyőfatermesztő területek, sok esetben a Nordmann fajták a sikeresebbek a vevők körében, pedig azokat már november elején kivágják, hogy időben eljussanak velük a különböző országokba.

– Ez a legnagyobb problémája, meg az ára, de a vevők nem az olcsó, hanem inkább a minőségi fákat keresik. A lucfenyőnek is van egy kimondott vásárlói rétege, amelyik ragaszkodik a karakteresebb, illatosabb fajtához. Nálunk a korábban felsoroltak mellett nemes fenyőkből is válogathatnak a vásárlók, bár erre minimális az igény. Ami a műfenyőt illeti, míg az élő termeli az oxigént, a műfenyő előállítása hatalmas ökológiai lábnyommal bír, a nagy távolságokra való szállítás sem túl környezetkímélő, így azt kell mondanom, hogy a műfenyő kimondottan káros – hangsúlyozta.

Helyi termelő az Északerdő Zrt. Megkeresésünkre azt a választ küldték: a karácsonyfatelepről kitermelt fákat központjuk Tárkányi utcából nyíló parkolójában, valamint a sajóvámosi karácsonyfatelepen árulják. Lehetőség van a kijelölt táblákból egyedileg kiválasztott és kivágott karácsonyfa vásárlására is. Az idei szezonban ezüstfenyőket kínálnak.

Lucfenyő:

1,5–2 méterig: 2600–8000 forint/darab

Ezüstfenyő:

1,5–2 méterig: 2950–9990 forint/darab

Nordmann-fenyő:

1,5–2 méterig: 5150–21 900 forint/darab

(A borítóképen: Vágják a karácsonyfának való fenyőt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában