Velünk a Város

2021.11.18. 11:30

Baloldali hadüzenet Veres Pálnak

Dr. Mokrai Mihály gazdálkodási tanácsnok szerint légvár a polgármester gazdaságpolitikája.

Fotó: Ádám János

– Megbízásomat a közgyűléstől kaptam, mely megbízásnak képességeim és lehetőségeim szerint eleget tettem, azonban meg kell jegyeznem, hogy Miskolc polgármestere nem nagyon kíváncsi sem Miskolc gazdálkodásának összefüggéseire, sem pedig javaslataimra – fogalmazta meg dr. Mokrai Mihály, a miskolci önkormányzat gazdálkodási tanácsnoka abban a „Javaslat az alpolgármesterek, a tanácsnokok és a települési önkormányzati képviselők munkájáról szóló tájékoztatás tudomásulvételére” címet viselő előterjesztésben, amelyet a november 25-ére összehívott közgyűlési ülésen tárgyal és – amennyiben megfelelőnek találja – el is fogad a testület. A jövő heti miskolci közgyűlés 10. sorszámot viselő napirendi pontja foglalkozik tehát az önkormányzat képviselőinek, tisztségviselőinek, köztük a tanácsnokok elmúlt egy esztendőben végzett tevékenységével.

A Velünk a Város képviselőcsoport DK-s frakciócsoportjának jelenlegi tagját, dr. Mokrai Mihályt a testület 2019. őszi alakuló közgyűlésén választották meg a gazdálkodás területéért felelős tanácsnokká.

„Légvár”

Dr. Mokrai Mihály az ominózus beszámolójában konkrét kritikát is megfogalmaz Veres Pállal kapcsolatban. Véleménye szerint a polgármester politikája, ami a Fidesszel való együttműködésre épült, nem volt sikeres. Mint fogalmaz: „Ennek következményeként Veres Pál gazdaságpolitikája is légvárnak bizonyult.” Alaptalan feltevésnek tartja, hogy ha az önkormányzat nem konfrontálódik a kormánnyal, akkor annak az egyenes következménye az, hogy a kormány támogatja a várost. „Sajnos nem sikerült Veres Pál polgármester úrnak számottevő pluszforrásokat, transzfereket szerezni.”

A gazdálkodási tanácsnok a következő szavakkal fejezi be írásbeli beszámolóját: „Tisztelt közgyűlés! Jelentem, teszem a dolgom...”

Mélyül a szakadék

Veres Pál polgármester és a Demokratikus Koalíció frakciócsoportjának viszonya nem felhőtlen, s ez az állapot nem ma kezdődött. Dr. Mokrai Mihálynak a DK-hoz való csatlakozásával kezdett mélyülni a szakadék. Már az elejétől fogva voltak apró repedések, hiszen a DK szerette volna, hogy alpolgármestert delegálhasson a városvezetésbe. A szóbeszéd szerint Hegedűs Andreát szánták a posztra, de meg kellett elégednie az egyik tanácsnoki hellyel. Csakúgy, mint az akkor még MSZP-s dr. Mokrai Mihálynak, akiről szintén azt beszélték 2019. őszén, hogy az egyik alpolgármesteri poszt várományosa. Dr. Mokrai Mihály 2008-tól 2010-ig, Káli Sándor polgármestersége idején alpolgármester volt, így rendelkezik tapasztalattal a poszt betöltésével kapcsolatban. Emlékezetes, hogy a mostani közgyűlés megalakulásakor egyetlen alpolgármestert választottak Varga Andrea személyében, és tavaly a Jobbik és a Momentum kapott lehetőséget alpolgármester delegálására, Badány Lajos és Szopkó Tibor révén. Ez – egyes vélemények szerint – mind a DK-val, mind személyesen dr. Mokrai Mihállyal kapcsolatban is barátságtalan lépésnek bizonyult. Nem sokkal később dr. Mokrai Mihály bejelentette, hogy az MSZP-ből átlép a DK-ba, és ez tette lehetővé a háromtagú DK-s frakciócsoport megalakulását.

Repedések sorozata

A DK korábban is illette már kritikával Veres Pál munkálkodását. Amikor a polgármester elfogadta a felkérést a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságára, a DK közleményben adott hangot nemtetszésének, mondván, a városvezető nem egyeztetett az őket támogató politikai erőkkel. Arra szólították fel a polgármestert, hogy rendszeresen számoljon be a kuratóriumban végzett munkájáról, tiszteletdíját pedig ajánlja fel jótékony célra.

Az is a távolodás egyik állomása volt, amikor az előválasztás előtt Veres Pál Facebook-bejegyzésben jelentette ki, hogy a miskolci 2-es körzetben – lényegében a DK-s Hegedűs Andreával szemben – az MSZP-s dr. Varga Lászlót támogatja, sőt szeretné, ha ő lenne Miskolc egyik országgyűlési képviselője a jövő tavaszi választások után.

Idén júniusban a három DK-s – Borkuti László, Hegedűs Andrea és dr. Mokrai Mihály – pedig távol maradt a közgyűléstől, amelynek következtében nem volt meg a városvezetés rendeletalkotó többsége, és nem is sikerült akkor két fontos rendeletmódosítást keresztülvinni.

Újabb pengeváltás a polgármester mintegy 4 millió forintos jubileumi jutalma körül volt. A közgyűlési napirendi pont tárgyalásakor dr. Mokrai Mihály kijelentette, hogy nem tartja helytállónak jutalmat adni a polgármesternek. Mint mondta, csak azért szavaznak igennel, mert a törvény szerint mindenképpen ki kell fizetni Veres Pál számára a pénzösszeget.


Kormányzati támogatások 2020–2021-ben

Beruházásokra kapott (jóváhagyott) támogatások:

1. A Diósgyőri vár rekonstrukciós munkáira (Nemzeti Várprogram): 10,2 milliárd forint

A 2020 előtt kiutalt 5 milliárd forint után 2020 decemberében született döntés az újabb, 10,2 milliárdos összegről.

2. MVK – Zöld Busz Program: 1,458 milliárd forint

Ez év júliusában született támogatói döntés 10 darab elektromos meghajtású busz beszerzéséhez.

Működésre kapott (jóváhagyott) támogatások:

1. Az MVK-nak nem kell lízingdíjat fizetnie: két év alatt 1,2 milliárd forint

A közlekedési vállalat (MVK Zrt.) 2020-tól – jelenleg is – mentesül a fennálló lízingdíjak megfizetésétől a kormány által biztosított hitelmoratórium következtében. Ez nem közvetlen támogatás, így az önkormányzat költségvetésében sem szerepel, de ezt az összeget nem kell megfizetni az MVK-nak, így azt a várostól nem kéri és nem is kapja. Mértéke havi 50 millió forint, vagyis két év alatt összesen 1,2 milliárd forint.

2. A miskolctapolcai fürdő (Ellipsum) üzemeltetésére: 700 millió forint

2020-ban kiutalták.

3. Iparűzésiadó-bevétel kiesésének kompenzálására: 1,350 milliárd forint

2021. júniusban született kormányzati döntés, azóta ki is utalták Miskolcnak: működésre szabadon felhasználható a város döntése szerint (a huszonötezer fő feletti települési önkormányzatokat érintő, a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése kapcsán).

4. Önkormányzat rendkívüli támogatása: 276 millió forint

2020 szeptemberében, szabadon felhasználható (közüzemidíj-tartozások, élelmiszer-beszállítók rendezése).

5. Önkormányzati támogatás: 70 millió forint

2020 decemberében, a települési önkormányzatok működőképességének megőrzésére.

6. Önkormányzat rendkívüli támogatása: 350 millió forint

Idén augusztusban született döntés, szabadon felhasználható, vissza nem térítendő támogatás (közüzemidíj-tartozások, élelmiszer-beszállítók rendezése).

Miskolcot érintő – korábban indult – fejlesztések (teljes projektösszegek):

– DVTK Aréna (kosárlabda) fejlesztése: 6 milliárd forint. A létesítményt a múlt hónapban adták át.

– Tapolcai élményfürdő (hazai forrás): 12,7 milliárd forint

– A Diósgyőri vár rekonstrukciós munkáira (Nemzeti Várprogram): összesen – több év alatt – 15,5 milliárd forint

– Y-híd: 13,5 milliárd forint

– M30-as sztráda hiányzó szakaszának megépítése, amivel már az országhatárig ér a gyorsforgalmi út. A fejlesztés értéke 200 milliárd forint. A szakaszt októberben át is adták. Az autópálya megépítése gazdasági hasznot – befektetőket, kereskedelmi forgalombővülést, turistákat – hoz a megyeszékhelynek és a térségnek.

(A borítóképen: A DK fontos rendeletek megalkotását is megakadályozta már azzal, hogy képviselői távol maradtak a közgyűléstől)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában