Bükk

2021.11.20. 07:00

Nincs meg az elkövető a vastüskék ügyében

Nem derült ki, hogy ki helyezte el ősszel a Bükkben a veszélyes vashorgokat és -tüskéket.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Mint arról korábban írtunk, hegesztett hálóból összehajtogatott, hegyes végű tüskékkel szórta tele a Lillafüredi Erdészet területét valaki az ősszel. Az eset nagy felháborodást keltett a közösségi oldalon. Sokan írtak arról, hogy bizonyára nem gondolkodik normálisan, aki ilyet tesz, hiszen a hegyes, földből kiálló tüskék súlyos sérüléseket okozhatnak a kerékpáros és gyalogos turistáknak, ha pedig lóháton túrázik valaki az erdőben, és a lova belelép a hegyes vasba, biztos, hogy ledobja hátáról a lovasát. A kommentelők között vannak olyanok is, akik megjegyzik, talán nem kellene az erdőben motorral és quaddal száguldozni, akkor a vastüskékre sem lenne szükség.

Feljelentést tettek

Az esettel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Északerdő Zrt.-nek, melyekre Tajnai Róbert, a Lillafüredi Erdészet igazgatója válaszolt. Mint írta, a vastüskék észlelése óta nem derült fény az elkövetők kilétére és arra sem, hogy mi motiválhatta tettüket. Az erdészet a napokban feljelentést tett a rendőrségen, és valamennyi fellelt, veszélyes horgot és tüskét azonnal felszedte, nehogy balesetet okozzanak.

Fotó: Olvasónk küldte

A tüskék miatt több gépjármű is balesetet szenvedett, defektet és gumiszakadást, ami a járművek tulajdonosainak jelentős anyagi kárt jelentett.

Azzal kapcsolatban, hogy a száguldozó motorosok és quadosok megfékezésére tehette ki valaki a vashorgokat és -tüskéket, Tajnai Róbert hangsúlyozta, az erdő területén illetéktelenül tartózkodók és közlekedők elleni fellépést erdőgazdálkodóként kiemelten fontosnak tartják, de a tüskés módszerrel nem értenek egyet. Ugyanis nem szabad olyan eszközöket használni, amelyek mások testi épségét veszélyeztethetik vagy anyagi kárt okozhatnak. Az ősszel szétszórt horgokba a kirándulók és a futók is beleléphettek volna.

Törvény szabályozza

Azt is kérdeztük, hogy a jogszabályok szerint szabad-e járművekkel az erdőben közlekedni, sőt száguldozni. Tajnai Róbert jelezte, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló, 2009-ben született törvény egyértelműen meghatározza az erdő látogatásának feltételeit. A jogszabály értelmében „az erdőben – annak rendeltetésétől függetlenül – pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles. Erdőben, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral – erdőgazdálkodási célú járműforgalom kivételével – közlekedni tilos”.

Már a középkorban is

Előző cikkünkben írtunk arról is, hogy az ősszel kiszórt fémtüskékhez hasonló eszközöket már a középkorban is használtak csaták idején a lovas- és a gyalogosalakulatok ellen. Fémből kovácsolták, és sulyomnak hívták, mert hasonlóan a sulyom növény terméséhez, akármelyik oldalára esett le, mindenképpen kiállt belőle egy tüske. Ha a ló belelépett, olyan fájdalmat érzett, hogy a lovasát egészen biztosan ledobta a hátáról.

Ha valaki fémtüskéket észlel az erdőben, jelentse a rendőrségnek és az erdészetnek.

(A borítóképen: Ilyen vastüskéket helyeztek ki a Bükkben, amik könnyen tönkreteszik a gumiabroncsot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában