Elismerés

2021.11.12. 17:30

Cseh Zoltán kapta idén a TOP 100 Gazdasági díjat

A top 100 vállalat adja a megyei GDP 77,6 százalékát és foglalkoztatja a munkavállalók több mint felét.

Fotó: Kozma István

A járványhelyzet miatt egy év kihagyással ismét elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasági életének meghatározó vállalatait bemutató TOP 100 kiadvány a megyei iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatósága és az Észak-Magyarország együttműködésében.

Előkelő helyen a megye

A megjelenés alkalmával rendezett gazdasági fórumon Alakszai Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetője köszöntőjében Magyarország gazdaságpolitikájáról szólva kifejtette: a pandémia okozta világválságra a kormány a hazai vállalkozások terheinek csökkentésével és a munkahelymegtartó támogatások bevezetésével válaszolt. Az intézkedések helyességét jelzi, hogy a magyar GDP növekedését idén 6,8 százalékra prognosztizálják, ilyen mértékű emelkedésre még nem volt példa. Tavaly a hazai vállalkozásoknál 1700 milliárd forint fejlesztés indult el, és a jövőbe tekintő beruházásösztönző programokban Borsod-Abaúj-Zemplén is előkelő helyen szerepel, harmadik helyen áll az országos befektetési listán. A megyében jelenleg 56 jelentősebb beruházás zajlik mintegy 51 milliárd forint értékben, ami 24 ezer munkahely megőrzéséhez járul hozzá. Alakszai Zoltán értékelése szerint lehetőséget kínál ez arra, hogy a megye gazdasági szereplői is hozzájáruljanak ahhoz, hogy hazánk egyik nyertese legyen a kibontakozó új világgazdasági korszaknak. A kormányhivatal a források elérésében partnerséget kínál a vállalkozások számára, lehetőséget a közös jövő építéséhez – hangsúlyozta.

Az alacsony kamatok és a pénzbőség ideje hamarosan véget ér, ezért a vállalkozások számára még most érdemes lépni, ha beruházásban vagy fejlesztésben gondolkodnak – ajánlotta előadásában Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója. A belföldi vállalati hitelállomány jelenleg alig éri el a GDP 20 százalékát, ami szerinte alacsony a vállalkozói szektor teljesítőképességéhez képest. Úgy vélte, le kell számolni a hitelfelvétel negatív megítélésével, mivel a jól hasznosuló kölcsön fontos szerepet játszik a fejlesztések megvalósításában, így a versenyképesség javulásában is. A hitellel kapcsolatos elképzelések megvalósításával azonban igyekezni kell. Meglátása szerint a trendek azt mutatják, hogy a jövő év második felében jelentősen magasabb hitelköltséggel szembesülnek majd a vállalatok a jelenlegihez képest, mivel az inflációs nyomás miatt a jegybankok várhatóan kamatemelésre fognak kényszerülni.

Tovább nőttek a bevételeik

A legjelentősebb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások szerepe és súlya az előző évben tovább erősödött. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései pedig pozitív hatással voltak az adóbevételek alakulására is. Erről már Kovácsné Fecz Csilla, a NAV megyei igazgatója beszélt, aki elmondta: a megyében beszedett adó összege 2020-ban, a pandémia időszakában valamelyest csökkent, a top 100 vállalkozás bevételei viszont ekkor is tovább nőttek. Az adóhatóság adatai rávilágítanak: tavaly a 100 legnagyobb vállalkozás produkálta a megyei GDP 77,6 százalékát. Ahhoz, hogy a toplistába bekerüljön egy társaság, 2020-ban legalább 3453 millió forint árbevételt kellett elérnie. A 100 legnagyobb foglalkoztató több mint 48 ezer embernek adott munkát, ami azt jelzi, hogy az alkalmazásban állók több mint felét – 52,5 százalékát – ezek a társaságok foglalkoztatják a megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasága legyőzte a koronavírust, gyorsan talpra állt a Covid–19-járvány harmadik hulláma után – értékelte Bihall Tamás, a Bokik elnöke. A jövőbeli gazdasági kilátások értékelésében még érződik a bizonytalanság, a megyei mutatók a KSH elemzése alapján azonban jelenleg minden ágazatban kedvezőek. A vállalkozások fenntartható biztonságra törekednek, próbálnak megfontoltan előre tervezni és a rövid távú kockázatokat igyekeznek elkerülni. A megyei vállalatok jelenlegi teljesítményét jelzi, hogy az ipar 2021 első fél évében 27 százalékkal magasabb termelési értéket produkált az előző évhez képest, míg 2020-ban az eredményjavulás elsősorban a vegyiparnak volt köszönhető.

A jövőről szólva Bihall Tamás elmondta: a kamara munkájában a hangsúlyok a kisebb vállalkozások támogatására kerülnek át. Segíteni kívánják új szolgáltatások, új termékek megjelenését, ami élénkítheti a kkv-k innovációs kedvét. Fontos feladat még, hogy elősegítsék a digitalizáció további térnyerését a vállalkozói körben.

Bemutatkozott a Mol

A TOP 100 fórum hagyománya, hogy évről évre bemutatkozik rajta egy-egy kiemelkedő jelentőségű vállalat. Ezúttal a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója, Marton Zsombor adott tájékoztatást a társaság 500 milliárdos tiszaújvárosi beruházásáról, amely a várakozások szerint évtizedekre meghatározza majd a régió gazdasági életét. A cégvezető kifejtette: meggyőződésük, hogy az olajipar jövőjét nem az üzemanyaggyártás, hanem a fenntartható vegyipari termékek előállítása jelenti. Ilyen például a mindennapi életben sokoldalúan felhasználható poliol, amely a most épülő tiszaújvárosi gyár legfőbb terméke lesz. A jelenleg 90 százalékos készültségi fokon álló, tiszta és hatékony technológiával felszerelt gyáregységben a próbaüzem a tervek szerint a jövő évben elindul, és működésével hosszú távon stabil jövőképet nyújt majd nemcsak a cégcsoport, hanem a régió számára is. A vezérigazgató ehhez kapcsolódva szólt arról a szakképzési centrumokkal kötött oktatási együttműködésről, amelynek köszönhetően újraindulhatott a térségben a vegyipari szakképzés. A Mol Petrolkémia 300 új munkavállalójának egy részét így már maguk képezhetik ki, aminek köszönhetően mintegy 6 évvel fiatalodik a cégnél foglalkoztatott munkavállalók életkora.

A megye gazdasági és társadalmi folyamatainak jelenére is rávilágító rendezvény zárásaként átadták a legeredményesebb cégek és menedzserek tevékenységét elismerő TOP 100 Gazdasági Díjat, amelyet idén Cseh Zoltán, a Colas Északkő Bányászati Kft. ügyvezetője vehetett át.


TOP 100 Gazdasági Díj: Colas Északkő Bányászati Kft.

„Köszönöm az elismerést a jelölőbizottságnak és a döntéshozóknak. A tokaj-hegyaljai térség legnagyobb ipari vállalkozásainak egyike vagyunk. Évtizedek óta stabilan, kiszámíthatóan, megbízhatóan működünk, ami partnereink számára fontos érték” – nyilatkozta Cseh Zoltán.

Mint mondta: a tájkép- és a környezetvédelmi elvárások napjainkban jelentősen meghatározzák a bányászati és feldolgozófolyamatok végzésének feltételeit. A hangsúly a termelés hatékonyságával párhuzamosan a környezeti terhelés csökkentésére helyeződött át, Tokaj vidéki bányáik esetében mindez kiegészül a világörökségi kultúrtáj értékeinek megóvásával is.

Széles körű tapasztalatok

Kőbányászati tevékenység zaj és por nélkül elképzelhetetlen. Az egyik legnagyobb hazai kőbányaként ismert tállyai kőbányában a közel 100 évvel ezelőtt, többnyire helyiek által eltervezett és kialakított technológiai elrendezésen változtatnak oly módon, hogy a leginkább porral és zajjal együtt járó feldolgozófolyamatot távolabb helyezik a lakókörnyezettől.

„Olyan cégcsoportnak vagyunk az egyik leányvállalata, amely közel 500 kő- és kavicsbányát üzemeltet a világ valamennyi földrészén, így számos területről gyűlnek össze a fejlesztési, üzemeltetési, környezet- és természetvédelmi tapasztalatok. Felelős vállalkozásként mindezek ismeretében alakítjuk a jövőbeli tevékenységünket. Ennek az elvnek megfelelően korszerűsítjük a tállyai kőbányát, amely a cégcsoport 12,6 millió eurós beruházásának köszönhetően az elvárásaink szerint Közép-Európa egyik legkorszerűbb kőbányaüzeme lesz.”

TOP 100 gazdasági díjasok

2010: Barkóczi István (FUX)

2011: Tóth György (Star-Plus)

2012: Kovács István (Kovács Kft.)

2013: Bányai Zoltán (Betatherm)

2014: Kiss László (Kiss Cégcsoport)

2015: Kovács F. László (Ongropack)

2016: Derczó István (Weinberg)

2017: Tóth László (Unió Coop)

2018: Sándor Attila (Miskolc Autó)

2019: Fükő László (Robert Bosch Power Tool)

2021: Cseh Zoltán (Colas Északkő)

(A borítóképen: Cseh Zoltán vehette át idén a TOP gazdasági fődíjat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában