B.-A.-Z. Megyei közgyűlés

2021.11.26. 17:30

Befolyásolta a koronavírus a megye adóbevételeit

Meghaladta a 470 milliárd forintot az adó-, járulék-, illeték- és vámbefizetés. Ez két százalékkal alatta maradt az egy évvel korábbinak.

Fotó: Bujdos Tibor

A megye tavalyi gazdasági folyamatai mellett szó esett a térség demográfiai helyzetének alakulásáról és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatairól a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén – húsz napirendi pontról tárgyaltak.

Hatással volt a bevételre

A megye tavalyi gazdasági folyamatairól is tájékoztatást kaptak a közgyűlés tagjai.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei magánszemélyek, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek tavaly összesen 470,9 milliárd forint adó-, járulék-, illeték- és vámbefizetést teljesítettek, 9,8 milliárd forinttal, 2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei által összeállított jelentésben. Az adóbevételek alakulását jelentősen befolyásolta a koronavírus-járvány.

Emellett több olyan tényező is szerepet játszott a megyei bevételek alakulásában, melyek országos összesítésben nem jelentettek bevételkiesést, azonban helyben éreztették hatásukat. Így például a távolsági közlekedés központosítása, illetve néhány helyi társaság esetében is a központ 2020-ban egy másik megyében működő anyavállalat lett.

A második legnépesebb megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzete és annak elemzése is szerepelt az előterjesztések között.

2021. január 1-jén – a KSH adatai alapján – 632 722-en éltek Borsod-Abaúj-Zemplénben. Ez a szám 0,7 százalékkal, vagyis 4342 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. 2020-ban az emelkedő tendenciát mutató halálozás következtében felgyorsult a természetes fogyás üteme, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén továbbra is az ország második legnépesebb megyéje.

Kevesebb a fiatal, több az idős

A népesség korösszetétele ugyanakkor kedvezőtlenül alakult: a gyermekkorúak és az aktív korúak száma csökkent, míg az időskorúaké emelkedett. Az öregedési index értéke növekedett, így a megyében 2021. év elején száz gyermekkorúra 121 időskorú jutott. Az eltartott népesség rátája is nőtt, száz aktív korúra 55 gyermek és időskorú személy jutott, eggyel több, mint egy évvel korábban. A Gönci és az Encsi járás kivételével minden járásban népességcsökkenés figyelhető meg, melynek mértéke a Kazincbarcikai, a Cigándi és a Putnoki járásban volt a legnagyobb. Ugyanakkor a Szikszói, az Encsi járásban a születések száma meghaladta a halálozásokét, míg a Tokaji, a Mezőkövesdi és a Kazincbarcikai járást jelentős természetes fogyás jellemezte.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke a tegnapi ülésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában