tömegközlekedés

2021.11.13. 12:30

Az utasok javaslatait figyelembe véve bővül az új vasúti menetrend

December 12-én, vasárnap lép életbe a MÁV-START 2021/2022-es menetrendje, amelyet idén első alkalommal, online társadalmi egyeztetés során lehetett véleményezni.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A közszolgáltatást megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján, a nyáron beérkezett érdemi észrevételekből több fejlesztés is megvalósul már a decemberi menetrendváltástól. Ezáltal az új menetrend nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem a lakosság javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Emellett a vasúttársaság a megváltozott utazási szokásokat is számításba vette, és több vonalon tovább javítja a szolgáltatási színvonalat, növelve a környezetbarát vasút versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben – írja a mavcsoport.hu.

A járási szintű menetrendi egyeztetések a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével, az önkormányzatok, térségi nagyfoglalkoztatók, közintézmények képviselőinek bevonásával zajlanak. Idén júliusban a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. a honlapján kialakított felületen – első alkalommal – online véleményeztetésre bocsátotta a menetrendtervezetet. Több mint háromezer észrevétel, előremutató ötlet és javaslat érkezett be. Ezért az ITM úgy döntött, nem várja be a jövő nyárra tervezett éles egyeztetést, számos kínálatbővítés – a közlekedők elvárásaihoz igazodva – teszi kedvezőbbé, gyorsabbá az utazást már a december 12-én hatályba lépő menetrendváltástól.

A közösségi közlekedést gyakran használók legközelebb jövő nyáron tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez. A hosszabb távú tervek szerint az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd.

A buszjáratok menetrendjét november végén teszi közzé a Volánbusz.

A vasúttársaság új menetrendje már elérhető az Elvira menetrendi keresőben és a MÁV applikációban (december 12-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva), továbbá letölthető a weboldaluk Belföldi utazás/menetrendek/2021-2022. évi menetrendek menüpontjaiból:

Átalakuló InterCity-közlekedés a Budapest–Nyíregyháza–Miskolc, illetve Záhony útvonalon

A legnagyobb InterCity utasforgalommal rendelkező vasútvonalon a járatok közlekedése kis mértékben átalakul, bővül.

Budapest és Záhony között közlekedő Délibáb InterCity vonatpár a menetrendváltástól Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Tokaj–Miskolc-Tiszai útvonalon fog közlekedni, Miskolcról, Szerencsről ezentúl már a nyíregyházi átszállást mellőzve biztosítja szolnoki irányban a fővárosi közvetlen eljutást a Nyugati pályaudvarra. A Budapest–Nyíregyháza közötti Rétköz és Hajdú InterCity vonatpár naponta meghosszabbított útvonalon Záhonyig, illetve Záhonytól közlekedik, így nem csökken a határállomás elérhetősége.

Decembertől bővül a Budapest és Kassa közötti nemzetközi összeköttetés, a két város között a Hernád InterCity vonatok egész nap kétóránként fognak közlekedni a Budapest–Miskolc–Hidasnémeti útvonalon. A Budapest – Kassa között közlekedő InterCity vonatok közül egy párral lehetőség nyílik átszállás nélkül tovább utazni Eperjesig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában