betegség

2021.11.04. 15:30

Az emlődaganat a második leggyakoribb ráktípus

Kétévente érdemes szűrésen részt venni 40 éves kor fölött.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egészség. Az emlődiagnosztikai vizsgálatok jó része elmaradt a pandémia miatt. A korai stádiumú, még jó eséllyel gyógyítható emlődaganatok felfedezésének aránya romlott. Emiatt a szakértők szerint 2030-ra akár megduplázódhat vagy megháromszorozódhat a mellrák következtében elhunytak száma. Ez a betegség a második leggyakoribb ráktípusnak számít a magyar hölgyek körében is.

A rosszindulatú emlődaganatok akár egész fiatal korban is előfordulhatnak, de igazán 35–39 év között érik el az esetek a több százas nagyságrendet, ugyanakkor ez szám 45–49 éves korra megduplázódik, majd 65–69 éves kor között megnégyszereződik. Az, hogy kinek mikortól érdemes emlőrákszűrést vagy szűrő jellegű vizsgálatot végeztetni, sok tényezőtől függ: ilyen például az emlőszerkezet, a családi anamnézis, vagyis előfordult-e a közvetlen rokonok között korábban mellrák, de függhet a hormonális státusztól is. A részletek ismeretében minden páciensnél egyedileg dönt a szakorvos arról, hogy kinek mikor és milyen időközönként javasolja a szűrővizsgálatokat – mondta dr. Barna Krisztina képalkotó diagnosztikai orvosigazgató. Általánosságban elmondható, hogy minden hölgynek 40 éves kor fölött évente, de legalább kétévente érdemes szűrésen részt venni.

Több vizsgálat együttese

A legmegbízhatóbb eljárás az emlőrákszűrésre a röntgenmammográfia, de ajánlott mindenkinek komplex emlővizsgálatot végeztetni, amely magába foglalja a mammográfia mellett a szakorvosi fizikális vizsgálatot és az emlők és nyirokrégiók ultrahangvizsgálatát egyaránt.

Az emlődiagnosztika része lehet az emlő-MR-vizsgálat is. Az MR az elváltozásokat karakterizálja, megmutatja azok térbeli kiterjedését, illetve felfedezésre kerülhet más képalkotó módszerekkel nem ábrázolódó – akár ellenoldali – egyéb elváltozás is. Ha elváltozást találnak, a legtöbb esetben biopsziás mintavétel történik. A szövettani eredmény határozza meg ugyanis pontosan az adott elváltozás mibenlétét, hogy jó- vagy rosszindulatú daganatról, esetleg másról van-e szó.

(A borítóképen: Fontos a rendszeres szűrővizsgálat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában