beruházás

2021.11.25. 18:00

Autóbuszt vásároltak Sárospatakon

Könnyebbé és olcsóbbá válnak ezzel a beruházással a gimnáziumi utazások is.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Egy ötvenszemélyes buszt vásárolt a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáért Alapítvány. A jármű beszerzését több előző fejlesztéshez hasonlóan a református gimnázium tehetős öregdiákjai, Wáberer György és dr. Sándor József támogatták.

Wáberer György Tokaj-Zemplén fejlesztéséért felelős kormánybiztos, nagyvállalkozó az Északnak azt mondta: azért támogatta a busz megvásárlását, mert valós igény mutatkozott erre a beruházásra. Emlékeztetett rá, hogy két éve adták át a Sárospataki Református Kollégium Wáberer Sportcentrumát, ahol egyebek mellett egyre több diákot érintő kézilabda-oktatás zajlik. Az akkor megteremtett feltételek eredményeként ma már több száz gyerek vesz részt valamilyen sporttevékenységben, és közülük nagyon sokan versenyszerűen sportolnak – tette hozzá. Ahhoz, hogy ők eljussanak a versenyekre, nagy szükség volt egy rendes, nagyobb utazókapacitású buszra – közölte a támogató. Kérdésünkre elmondta azt is: az igény úgy jutott el hozzá, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot Nagy-Baló Csaba igazgatóval, aki mindig tájékoztatja az iskola terveiről, elképzeléseiről. Amikor felmerült a busz megvásárlásának lehetősége, megkereste szintén vállalkozó és ugyancsak pataki öregdiák barátját, dr. Sándor Józsefet, akivel közösen biztosították a szükséges pénzt.

A sport segíti a versenyszellem és a kitartás kialakulását a fiatalokban – Wáberer György

Hozzátette azt is, hogy amikor ő az iskola diákja volt, akkor a pataki gimnázium egy nagyon jó, magas oktatási minőséget képviselő intézmény volt. Most pedig jó nézni, hogy az iskola vezetőivel, munkatársaival végzett közös munkájuk eredményeként ismét ugyanolyan kiváló intézménnyé válik – jelentette ki. Megerősítette: a felvételi pontszámokat, valamint az érettségi eredményeket tekintve a pataki református gimnázium rengeteget fejlődött az elmúlt években és lassan felzárkózik az ország élgimnáziumaihoz, és még ezt is lehet fokozni. Következő fejlesztésként egy uszodát szeretnének építeni az Iskolakertben egy meglehetősen rossz állapotú raktár- és műhelyépület helyén. Azzal sikerül majd megteremteni minden olyan feltételt, amely biztosítja a megfelelő körülményeket a diákok magas szintű oktatásához, a sportolási lehetőségekhez. A sport segíti a versenyszellem és a kitartás kialakulását, erősödését a fiatalokban – mondta Wáberer György.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Vaskó Péter – aki jelenleg maga vezeti a buszt – az Északnak elmondta: elsősorban a sportélet segítésére kezdeményezték a jármű beszerzését. Kifejtette: már régóta próbálkoznak egy buszra pályázni a Magyar Kézilabda Szövetségnél a taotámogatás keretében, ám eddig nem jártak sikerrel. Ekkor keresték meg az iskola támogatóit, hogy segítsenek egy jármű beszerzésében. A két nagyvállalkozó 7-7 millió forintot biztosított az alapítványnak, amit saját költségvetésükből egészítettek ki, így gyűlt össze a vételár – közölte az elnök. A 2014-es évjáratú, ötven utas befogadására alkalmas, háromtengelyes, 13 méter hosszú Volvo buszt Németországban vásárolták. Minden olyan kényelmi funkcióval fel van szerelve, amit egy jó minőségű turistabusztól el lehet várni – mondta. Kiemelte, egyszerre három kézilabdacsapatot is el tudnak szállítani egy-egy mérkőzésre, kupára vagy versenyre. Eddig ezt kisebb buszokkal tudták megoldani, de ez egyre nehézkesebbé vált, mert egyre több csapatuk van, jelenleg összesen mintegy 120 gyereket kell szállítaniuk. A buszt az alapítvány üzemelteti.

Kapcsolattartás a külhonnal

Az alapítvány alapítója a gimnázium, így a szoros együttműködés eredményeként az oktatási intézmény is sok területen tudja majd használni a járművet – közölte az Észak-Magyarországgal Nagy-Baló Csaba, a gimnázium igazgatója. Mint hozzáfűzte, például nagyon sok külhoni diák tanul náluk, közülük többen Kárpátaljáról érkeztek. Őket havonta egy alkalommal elszállítják a záhonyi magyar–ukrán országhatárhoz pénteken, majd vasárnap vissza. Ugyancsak jó hasznát veszik majd a busznak különböző táboroztatások alkalmával. A gimnázium tanulói – amikor a járványhelyzet azt nem akadályozza – ausztriai sítáborban vesznek részt. Eddig nagyon sokba került és körülményes is volt az eljutás a nyugati országszomszéd síterepeire, most ez is megoldódik – folytatta az igazgató. Megemlítette azt is: országos hírű a Sárospataki Református Kollégium kórusa, akik gyakran utaznak az országon belül, de nem ritka az sem, hogy Erdélyben, Felvidéken vagy Kárpátalján lépnek fel. Az ő utaztatásuk is megoldódik ezzel a beruházással, csakúgy, mint a színjátszó szakköré, amely rendszeres résztvevője például az erdélyi szilágycsehi Kárpát-medencei diákszínjátszó tábornak. De olcsóbbá és könnyebben tervezhetővé teszi majd a gimnázium számára az iskolai kirándulásokat, kiszállásokat is az új busz – jelentette ki Nagy-Baló Csaba.

(A borítóképen: Vaskó Péter, dr. Sándor József, Wáberer György és Nagy-Baló Csaba a busz előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában