Magyar Tudomány Ünnepe

2021.11.07. 19:30

A tudomány az álhírek ellen

Nehéz, de nem lehetetlen népszerűsíteni a tudományokat.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Téves, felelőtlen és veszélyes állítások tömege nehezíti a tudományos eredmények széles körű társadalmi hasznosítását. Erről beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitóján.

Kötelesség és felelősség

„A magyar tudósok és kutatók ma már kötelességüknek érzik, hogy a társadalmat megfelelően tájékoztassák a kutatások eredményeiről. A Magyar Tudományos Akadémia is már régóta hirdeti, hogy a nemzet tanácsadója. A nemzet tanácsadója pedig nem saját magának vagy az íróasztalfiókoknak készíti a kutatásokat, hanem kötelessége a döntéshozókat segíteni az optimális döntések meghozatalában a tudomány minden eszközével” – erről beszélt Freund Tamás, az MTA elnöke a Hír TV Napi aktuális című esti műsorában.

Freund Tamás | Fotó: MW

A Covid-járvány, mint minden mást, a tudósokat is megviseli. Főleg a tájékoztatás szempontjából, hiszen minden társadalmi csoportot fel kell világosítaniuk napi aktuális kérdésekről, amely bevallása szerint nem könnyű feladat az áltudományok képviselőivel szemben. „Ma már több közvélemény-kutatás alátámasztja, hogy az emberek az MTA-t tekintik a leghitelesebb forrásnak, amely nagy felelősséget is ró ránk” – szögezte le.

Álhírek tömkelegével kell szembenézniük a tudósoknak

Freund Tamás

Álhírek tömkelegével kell szembenézniük a tudósoknak véleménye szerint. „Most azért vagyunk kissé eredménytelenek az álhírekkel szemben, mert sajnos úgy tűnik, hogy a közösségi média hatékonyabban terjeszti a téves információkat, mint a minket segítő valódi médiumok” – hangsúlyozta Freud Tamás. A meggyőzéshez arra van szükség, hogy a tudományos módszertanokat megismertessék és az emberekhez közelebb vigyék. Közérthető animációkkal próbálja az MTA megmutatni, hogyan működnek az oltások. A kormányzati támogatásoknak köszönhetően sikerült nagyon sok emberhez eljuttatniuk ezeket az információkat. A közösségi platformokon is jelen van az MTA, hogy a tartalmakat minden médiafogyasztóhoz közelebb tudják vinni.

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában