vitaest

2021.11.11. 17:00

A Tokaji Borvidék jövőjéről egyeztettek

Több mint 100 hegyvidéki borász, szőlősgazda, hegyközségi vezető és borszerető ember cserélt eszmét a Tokaji Borvidék helyzetéről és jövőjéről azon a vitaesten, amelyet az Első Mádi Borházban rendeztek és amit Pallagi Ferenc „Tokaji keserű” című könyve inspirált.

Az eseményt Dr. Stumpf István kormánybiztos, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke nyitotta meg, tájékoztatott közösségi oldalán Wáberer György, Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

„Jól eső érzés volt részt venni a szenvedélyes és nyílt párbeszédben, amely a borvidék előtt álló feladatokról és lehetőségekről kibontakozott. Sok ilyen őszinte vitára van szükség ahhoz, hogy fokozni tudjuk az érintettek összefogását a márka erejének növelésére érdekében.

Tokaj-Zemplén Térség fejlesztésének kormányprogramja jelentős forrásokat mozgósít a borvidék jövőjének alakítása és a Tokaji márka nemzetközi tekintélyének növelése érdekében. Örülök, hogy ezzel hozzá tudunk járulni a Borvidék jövőjének alakításához.

Néhány példa: készülnek a tervek a Tokaji Szőlészeti, Borászati Kutatóintézet Tarcalban lévő létesítményei felújítására. Folyamatban van a sátoraljaújhelyi Bortemplom rekonstrukciója. Megkezdtük a Tokaj-Hegyalja Egyetem épületeinek felújítására vonatkozó előkészületeket; a kollégiumként szolgáló Hotel Furmint két emeletének kiviteli tervei még az idén elkészülnek.

Kisebb nagyobb további fejlesztések segítik Hegyalja borászait. Összefogásuk nélkülözhetetlen lesz a célok eléréséhez” – írta Wáberer György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában