„Esélyek, utak, lehetőségek”

2021.11.18. 19:30

A szeretet is kellett hozzá (videóval)

Félmilliárdos esélyteremtő projektet valósítottak meg megyénkben a pedagógusok.

Bacsó István

20211116 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország „Esélyek, utak, lehetőségek” címmel konferenciát tartott a Miskolci Tankerületi Központ, a köznevelés esélyteremtő szerepének erősítését célzó pályázatuk lezárásaként és értékeléseként a lillafüredi Palota Szállóban. képen: dr. Kiss János miniszterelnöki biztos, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és dr. László István

Fotó: Bujdos Tibor

„Esélyek, utak, lehetőségek” címmel konferenciát tartott a Miskolci Tankerületi Központ a köznevelés esélyteremtő szerepének erősítését célzó pályázatuk lezárásaként és értékeléseként kedden a lillafüredi Palotaszállóban.

Megvalósult célok

Az eseményen Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta: „A hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek segítése elsőrendű feladatunk. A célunk, hogy a gyerekeket jobban integráljuk a társadalomba, hogy fejlesszük őket, és elősegítsük a mindennapi életben történő boldogulásukat. A most lezárult projekt a rendelkezésre álló forrásból számos fontos célkitűzést meg tudott valósítani az esélyteremtés és fejlesztés érdekében, és több mint 125 millió forint értékben kerültek beszerzésre például fény- és hangterápiás eszközök, diagnosztikai eszközök, amelyek mind segítik a munkát az egész megyében.”

Kiemelte, hogy a pályázati támogatás sok lehetőséget teremtett, és a projektben részt vevők tudása és elszántsága biztosította a sikert. A kormány pedig mellettük állt, az elmúlt két ciklusban háromszor annyit fordítottak oktatásra és köznevelésre, mint korábban: megközelítőleg 735 milliárd forintot.

Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos méltatta a végéhez közeledő, negyvennyolc hónapos munkát, amelyet a programban részt vevők elvégeztek, és amelynek legfontosabb célja a pedagógiai szakszolgálatok és a sajátos nevelési igényű gyermekeket ellátó intézmények szakmai fejlesztésének támogatása, a családok kompetenciáinak erősítése, a társadalmi elfogadás elősegítése volt.

Esélyt teremtettek

– Ha csak azt látjuk, hogy 500 millió forint állt rendelkezésre, akkor mondhatjuk, hogy megvolt a tőkeerő, ami garantálta a sikert. Szerintem azonban ez nem lett volna elég a sikerhez, amikor olyan gyermekekről van szó, akik valamilyen fogyatékkal, hátrányokkal indulnak az életbe. Ehhez szükséges egy másik dolog, a szeretet. A szeretet azok iránt a gyerekek iránt, akikről ez az egész program szól, akiknek esélyt tudtak teremteni. A szülői és pedagógusi szeretet nélkül ez a program nem működött volna – mondta a miniszterelnöki biztos.

Négy év eredménye

Az esemény házigazdája, dr. László István tankerületi igazgató ismertette a négy év legfontosabb sarokköveit, eredményeit, hogy miben sikerült jelentős előrelépéseket elérni, és hol van még szükség további erőfeszítésekre. Beszédében a siker, sikeresség témaköre felől értékelte az elvégzett munkát, idézve Barabási Albert László hálózatkutatót, aki szerint a siker az az elismerés, amit attól a közösségtől kapunk, amelyben élünk, és sikeres az, akit a lakóhelyén kívül is ismernek. A visszajelzések alapján érdemes tehát majd vizsgálni, hogy mennyire volt sikeres ez a négyéves erőfeszítés – mondta az igazgató.

(A borítóképen: Kiss János, Csöbör Katalin és László István tájékoztatott a projektről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában