Légszennyezettség

2021.11.07. 11:30

A rossz levegő árt a légúti betegségeknek

Ha egészségtelen a levegő minősége, mérsékelni kell a szabadban töltött időt.

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

Miskolcon jelenleg is az egészségtelen kategóriába sorolják a légszennyezettség szintjét. A levegő minőségének tekintetében kritikus településnek számító Kazincbarcika és Sajószentpéter esetében a leginkább problémát okozó szennyezőanyag a szálló por.

Mivel a huzamosabb ideig fennálló kedvezőtlen értékek hosszú távon számos káros hatást gyakorolhatnak az egészségi állapotunkra, nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport – gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák – számára. Viszont a belső terek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor se feledkezzünk meg. Ártalmas kültéri levegőminőség esetén a forgalmas utak mentén csúcsforgalomban hanyagoljuk a szellőztetést. Fűtési szezonban általában a nappali, főleg a kora délutáni órákra, fűtési szezonon kívül a késő esti és kora reggeli időszakra, kedvezőtlen levegőminőségű időszakot követően kiadós csapadékhullás alatt vagy utáni időszakra időzítsük a beltér levegőjének cseréjét. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre, például inhalátorhasználatra is, orvosi javaslat alapján a gyógyszeradagok növelésére. Veszélyes levegőminőség esetén a veszélyeztetettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéri környezetben. Az egészségi állapot romlásával forduljanak orvoshoz. Az egészséges emberek is lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Kerékpárral közlekedők esetében a megfelelő védőmaszkok használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását javasolják. Azok a maszkok, amelyek nem simulnak megfelelően az arcra vagy nincs bennük részecskeszűrő, nem szűrik ki a kisméretű aeroszolrészecskéket megfelelően. Ezért a leghatékonyabb az FFP2- vagy FFP3-típusú maszkok viselése rossz levegőminőség mellett – ajánlják.

Szabadban csak keveset

Dienes István háziorvos megerősítette, hogy a szabadban tartózkodás, a kinti terepen való sportolás idejét minimálisra kell csökkenteni. A rossz levegő a légúti panaszoknak nem tesz jót. Az sem mindegy, hogy szálló por vagy például nitrogén-oxid dúsítja-e a levegőt. A szálló por mértéke általában a fűtési szezonban szokott megemelkedni, míg a nitrogén-oxidok a közlekedés, a gépjárművek által kerülnek a levegőbe. Előbbi inkább az asztmások, allergiások, krónikus légúti betegek állapotát befolyásolja, utóbbi a gyermekek szempontjából lényeges és veszélyes.

(A borítóképen: Az FFP2-es maszkot tartják a legmegfelelőbbnek szmogos időben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában