Csanyik

2021.11.16. 07:00

A két épület nem „ütné” egymást, sőt kiegészítené

A korábbi épületet is újjáépíttetné a tervezett új mellé egy miskolci civil csoport.

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

A hamarosan kezdődő beruházás mellett újjáépíttetnék a csanyiki Szeleta Park Látogatóközpont régi Bükk keleti kapuját is a Face­bookon működő Miskolcért Másképpen civil csoport tagjai, kérésüket szakmailag, jogilag alátámasztva tervezik eljuttatni az illetékesekhez, a miskolci városházára és a Bükki Nemzeti Park igazgatóságára. (A zárt Facebook-csoportban megfogalmazottak megjelenésére engedélyt kaptunk a csoport vezetőjétől, érintett tagjaitól – a szerk.) A Herman Ottó Emlékparknál épülő Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpont alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el. Az épület a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és állami beruházás keretében valósul meg. A park Miskolc közigazgatási területén helyezkedik el, de a terület a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságé.

Több díjat nyert

A most megvalósuló létesítmény a budapesti Narmer Építész Stúdió tervei alapján épül meg. A területen még áll egy épületkomplexum, amely Taba Benő miskolci építész tervei alapján készült, és 1984-ben adták át.

– Emblematikus épületekről van szó, amelyekkel maguk az épületek és azok tervezője sok-sok hazai és nemzetközi elismerést szerzett – mondja Éliás András, a Miskolcért Másképp civil fórum városépítési és városfejlesztési munkacsoportjának koordinátora, aki a mostani kezdeményezést megfogalmazta a Facebookon. – Az organikus építészet szellemében megfogalmazott, egyedi, szimbolikus jellegű „épületszobrok” egyfajta „kapu”, a városhoz szorosan kötődő Bükk miskolci (keleti) kapuja. Az attraktivitás ez esetben egyben funkcionális eszköz is.

Az épületegyüttes hosszú ideig helyi védelem alatt állt, meséli a történetet Éliás András – és mint minden építmény, rendszeres karbantartást igényelt volna, de nem kapott, kezdett tönkremenni, majd a gombavizsgáló le is égett. Taba Benő a Káli Sándor-féle előző városvezetés idején (2009-ben) megbízást kapott a meglévő épületek hasznosítására-újjáépítésére. A teljes tervdokumentáció el is készült, később (2011-ben, ekkor már Kriza Ákos volt a polgármester) a teljes park rekonstrukciójára is felkérték, ő pedig ezeket a terveket is elkészítette. Most azonban egy másik terv alapján építi meg a látogatóközpontot a terület tulajdonosa, a BNP.

Jelzésszerűen marad meg

– A tervezett, új épület elhelyezése nem érinti a mostani, romos komplexumot – mondta az Észak-Magyarországnak Éliás András. A megvalósítandó tervekben – mintha maguk a budapesti tervezők is érezték volna, hogy a régi keleti kapu nem tűnhet el nyomtalanul, jegyzi meg az építész – továbbra is jelzésszerűen szerepelnek a régi épület nyomai, térdmagasságban meghagyták a régi alapokat, lábazatokat.

Az egykori gombavizsgáló felújítására is készült terv | Fotó: ÉM

– Erre a helyre lehetne újraépíteni a régit a meglévő tervek alapján, így azok integrálódhatnának az új projektbe, azaz mindkét szándék megvalósulhatna, az új és az újjáépített – folytatta, és megjegyezte, a megépítendő épület és a régi nem „ütné” egymást, sőt impozáns látványával jól kiegészítené azt. A szükséges funkciókat is meg lehetne osztani: a régi-új épületben helyet kaphatna a gomba­vizsgáló is, amelyet az új épület tervei nem tartalmaznak.

Már többször sikerrel jártak

A felvetést az épület újjáépítéséről pozitívan fogadták a Facebook-csoport tagjai, a többség – köztük szakmabeliek is – támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. Felmerült, hogy miből lehetne finanszírozni az építkezést. Van, aki szerint akár magánszemélyek, szervezetek, cégek közadakozásából is lehetne építkezni, mint tették annak idején ennek az épületnek az építésénél, de például a 80-as években az első miskolci műjégpályánál is, így akkor különösen magukénak éreznék a miskolciak.

– Mészáros János Tibor, a Miskolcért Másképpen Face­book-csoport adminja az Észak-Magyarországnak elmondta: civil csoportjuk kezdeményezése már többször járt sikerrel. Például akkor, amikor megmentette a vadaspark kapuját. Az eredeti tervek szerint el kellett volna bontani azt az állatkert felújításakor, ám a civilek kérése nyitott fülekre talált: rengeteg egyeztetés, pénzügyi, illetve szakmai mérlegelés eredményeként a kapu végül megmaradt – emlékeztet Mészáros János Tibor a másfél éve történtekre. Éliás András szerint mindkét fórumon, a városházán és a nemzeti parknál is lenne fogadókészség a javaslatra, ha nagyobb civil támogatottságot kapna az ügy.

(A borítóképen: A felújított régi építmény szolgálna kapuként a látogatóközponthoz)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/latogatokozpontban-mutatjak-be-az-egyedulallo-oskori-bukki-kulturat-5998361/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában