szemünk védelme

2021.11.23. 19:00

A káros sugárzás télen sem kíméli a szemeinket

Napszemüveg viselésével a látószervet és a körülötte lévő bőrt is megvédhetjük a környezeti hatásoktól.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A melegebb évszakokban szemüveget viselünk, kalapot hordunk, hogy elkerüljük az erős napsugárzást, azonban ezt a szokásunkat ősszel sem szabad levetkőz­nünk, hiszen az UVA/UVB-sugarak felhős napon is eljutnak a bőr legvastagabb rétegeihez, ezzel károsítva azt. A Premium Vision Optika szakértője szerint nemcsak a napsugarak ártalmasak a látószerv számára, hanem a szél is, amely kiszárítja a szemet és a körülötte lévő bőrfelületet. A napszemüveg viselésével ezek a problémák, illetve a nap rendkívül erős vakító hatása is elkerülhető.

Figyeljünk a színre, fazonra

– Az év végi hajrában a munka is megsokszorozódik, több időt töltünk a számítógép előtt, rontva ezzel a látásunk minőségét. Ahhoz, hogy az éles látás garantálva legyen, választhatunk egy új szemüveget. Játszhatunk a keret formájával, színével, picit megfűszerezve a jól megszokott külsőnket. A legnehezebb kérdés talán az, hogyan döntsünk a megannyi szín és forma közül. A választást mindenképpen előzze meg egy komplex látásvizsgálat. A szűrés során nemcsak szemeink állapotát mérik fel, hanem a szükséges dioptriát is megállapítják. Sőt mi több azt is meghatározzák, hogy az életstílusunknak és környezetünknek megfelelően milyen lencsére és bevonatokra van szükségünk – hívta fel a figyelmet a szakember.

– Az adott személy és a keret passzolása legtöbbször a geometrián és az arányokon múlik. Hiszen más illik egy kerek, más egy ovális, szögletes, szív alakú archoz. Így néhány általános szabályt érdemes követni. Például akár merész, akár visszafogottabb darabot választunk, tartsuk szem előtt a korrekció mértékét. Minél erősebb a szemüveg, annál finomabbak a lencsék a legjobb megjelenés érdekében. Ha megvan a forma, a szín is okozhat fejtörést. Törekedjünk arra, hogy olyan színű keretet válasszunk, ami több mindenhez passzol, illetve felderíti arcunkat anélkül, hogy elrejtené vonásainkat – javasolta.

Janka szívesen visel hideg, de napos időkben is szemüveget, véleménye szerint ezt már rég nem az évszakok határozzák meg. – Amellett, hogy egy jól megválasztott napszemüveg felturbózza a megjelenést, világos szemszínnel rendelkezőként rendkívül érzékeny vagyok a fényre. A munkahelyemen, a számítógép előtt ülve is viselek szemüveget. Sajnos nem tehetem meg, hogy rövid időn belül cseréljem a fazonokat, így mindig törekszem arra, hogy olyat válasszak, ami hosszú távon illeszkedik a stílusomhoz, és nem fogom megunni egyhamar magamon, ha a tükörbe nézek – mondta a fiatal lány.

(A borítóképen: Ne a divat, hanem arcforma szerint válasszuk meg a keretet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában