Covid–19

2021.11.04. 07:00

A fertőzés áttörhet a védelmen

Egyre több a Covid–19 delta-variánsával megfertőződött beteg hazánkban, vannak köztük oltottak is.

Nagy-Hankó Krisztina/Boon

Forrás: ÉM

Az oltás nem biztosít örök életet, és tudatosítani kell, ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet. A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg – hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató. A dinamikusan növekvő esetszámokkal kapcsolatban a virológus úgy fogalmazott, most Közép-Európán és legfőképpen Magyarországon van a sor.

A védőoltással csökkentjük az egészségügy terhelését

Rusvai Miklós

Figyelembe kell venni, hogy az oltással csökkentjük az egészségügy terhelését, védjük az embereket, de lassan át kell fertőződnie a lakosságnak. A nyájimmunitás kialakulásához a népesség 80 százalékának át kell esnie a betegségen vagy oltottnak kell lennie. Itt még nem tartunk, de nagy az átfedés már most, hiszen nagyon sokan rendelkeznek oltásos immunitással, illetve fertőzéses immunitással, vagy mindkettővel.

Enyhébbek a tünetek

A masszív fertőzés áttöri a pajzsot, nincs olyan, hogy százszázalékos védelem. „Én azt szeretném, ha az oltásom ellenére, de annak a védelmében megkapnám a fertőzést, átesnék rajta, és utána nem oltatnám be magam többet, hiszen erős immunitás alakulna ki” – hangsúlyozta Rusvai Miklós. Hozzátette: aki két vagy netán három oltás után fertőződik meg és nem kerül kórházba, tehát nagy valószínűséggel viszonylag enyhe tünetekkel megússza a betegséget, az örüljön neki, mert ezzel nagyfokú védettséget szerez jó időre a Covid ellen. Az kétségtelen, hogy az oltottak nagyobb eséllyel vészelik át enyhe tünetekkel a betegséget. A tünetek megjelenésétől számítva a hetedik nap a kritikus, ha addig nem kerül kórházba a beteg, akkor már nem is fog – mondta. A páciens a második héten már a gyógyulás útjára lép.

Csak pár hónapig

A kormányzati tájékoztatás szerint már a második oltástól számított négy hónap elteltével fel lehet venni a harmadik oltást, de az egészségügyi szakemberek többnyire hat hónapot javasolnak. A víruskutató szerint a megfertőződés megtörténhet a második vagy harmadik oltást követően akár egy hónappal is, ugyanis nem kifejezetten hónapokban mérjük a védettséget.

Az az elfogadott, hogy nagyjából ennyi ideig adhat biztonságot, azonban mindenkinek az egyéni egészségügyi állapotától függ, hogy a szervezete, immunrendszere éppen milyen állapotban van akkor, amikor találkozik a vírussal. Egy fiatal, egészséges embernek is lehet legyengült immunrendszere például egy műtéti beavatkozás után vagy csak a mindennapos stressz miatt, nem szükséges, hogy krónikus betegsége legyen.

A harmadik más legyen

A vektorvakcináknál (Szputnyik, AstraZeneca, Janssen) létezik az úgynevezett vektorimmunitás. Egy adenovírusba teszik be a koronavírus tüskefehérjéjét, és az ade­novírus segít az immunrendszernek, hogy aktiválódjon a tüskefehérje ellen, de közben az immunrendszer az adenovírus ellen is termel ellenanyagokat. Tehát harmadszorra vagy többedjére a vektorvakcina már nem tudja jól kifejteni a hatását. Más típusú vakcinával kell újra oltani, Pfizerrel, Modernával vagy Sinopharmmal. A vakcináknak léteznek mellékhatásai, ahogyan a gyógyszereknek is, amelyek azonban nem mindenkinél alakulnak ki, ezek tekintetében jó lenne a tisztánlátás. Ugyanakkor a betegség súlyossága és emiatt szövődmények kialakulása még mindig nagyobb veszélyt jelent, mint az oltás – szögezte le a víruskutató.

Miskolcon is emelkedik a Covid-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben

Az elmúlt hetek növekedési üteméhez képest lassuló, de továbbra is egyértelmű növekedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 koncentrációja a 43. héten – tájékoztatott a Nemzeti Népegyészségügyi Központ a honlapján.

Mint írják: Tendencia tekintetében emelkedés volt látható Békéscsaba, Debrecen, Eger, Miskolc, Szekszárd és Szombathely mintáiban. Csökkenés egyedül Nyíregyháza szennyvíz-mintájában volt mérhető, a többi város szennyvize stagnál.

Közölték: a vizsgált magyarországi települések egyre nagyobb hányadát jellemzi emelkedett vírus-koncentráció, a települések zöme mérsékelt, Nyíregyházán pedig alacsony koncentráció volt mérhető.

(A borítóképen: Az oltás az egyetlen hatékony megoldás a koronavírus ellen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában