Dámszarvas Miskolcon

2021.11.02. 14:00

„A kilövés volt a leghumánusabb, leggyorsabb és legjobb megoldás”

Sokak szerint az altatólövedék használata lett volna indokolt a miskolci dámszarvas esetében, de a szakértők máshogy vélekedtek.

Fotó: Kozma István

Mint arról korábban is hírt adtunk, egy kifejlett dámszarvasbika kóborolt vasárnap délelőtt Miskolc belvárosában, majd a Szentpéteri kapui temetőbe tévedt. Itt biztonsági okokból a rendőrség biztosításával a hivatásos vadászok kilőtték az állatot.

A közösségi oldalon nagy felháborodást keltett a vad megölése. Sokan azt kérdezik, miért nem lehetett elaltatni és visszavinni az élőhelyére. Mi is ezt kérdeztük Berta Béla hivatásos vadásztól, aki ott volt a temetőben az állat kilövésekor.

Megriadhatott volna

– Amikor a rendőrség értesített a történtekről, a temetőben több száz, de az is lehet, hogy több ezer ember tartózkodott, hiszen halottak napja közeledett. Előfordulhatott volna, hogy a vad megriad, elkezd futni, és bár szándékosan nem támad emberre, de a 120 kilós testével könnyen elsodorhatott, feldönthetett volna bárkit, agancsával pedig sebesülést okozhatott volna. A személyi sérülést vagy tragédiát kellett akkor megakadályozni – mondta az Északnak elöljáróban a hivatásos vadász.

Hangsúlyozta: a vadászoknak csak golyós puskájuk van, altatólövedékre nincs engedélyük. Bár utóbbit is lehetett volna keríteni a Miskolci Állatkertből, de a tapasztalatok alapján csak több óra leforgása alatt. Ha mégis sikerül, akkor szükség lett volna egy vadszállító járműre. Ilyet Budapestről, a cirkusztól lehet kölcsönözni, de az legalább két napba telt volna. Ezután állatorvosi vizsgálatnak kellett volna alávetni a szarvast, hogy nem beteg-e. Ez szintén több nap.

Hol legyen?

– További kérdés lett volna, hogy az eredmény megszületéséig hol legyen a vad. A Miskolci Állatkertbe nem lehetett volna elvinni az állat-egészségügyi szabályok miatt. Vadászterületre sem vihettük, éppen azért, mert ha beteg, az veszélyt jelentett volna az ottani vadállományra. Vadászható állat menhelyre sem szállítható. Az adott körülmények között a kilövés volt a leghumánusabb, leggyorsabb és legjobb megoldás – hangsúlyozta Barta Béla.

– Szerencsére nem történt baleset a városban kóborló szarvas miatt, de ha történt volna, akkor a közösségi oldal attól lenne hangos, hogy miért nem cselekedtünk időben- tette hozzá.

Illegálisan tartott

A hivatásos vadász azt is elmondta, hogy a dámszarvas Miskolc környékén nem őshonos, legközelebb a Taktaközben, Prügy környékén él.

– Azt feltételezem, hogy illegálisan tartott állat volt, ugyanis nem félt sem az autóktól, sem az emberektől. Most van a szaporodási időszak, a bika valószínűleg elindult nőstényt keresni. Dámszarvast egyébként lehet tartani például vadaskertben, de csak vadászati hatósági engedéllyel, és a szigorú tartási körülmények betartásával. Ha ez a dámszarvas vadonélő lett volna, akkor teljesen máshogy viselkedik. Az autóktól és az emberektől megriadt volna, és menekült volna tőlük minél távolabb. Mi azonban 20 méterre mentünk hozzá közel kocsival, de még csak a fejét sem fordította felénk. Nyugodtan nyalogatta magát, vakarózott, kérődzött, teljesen békés volt. Azonban, mint már említettem, ha mégis megriad, és elindul, akár egy kétméteres kerítést is átugrik, veszélyes lehetett volna az emberekre nézve – hívta fel a figyelmet Barta Béla.

Megtudtuk azt is, a vad a magyar állam tulajdona, kilövés után a vadászok tulajdonába kerül. A vadászok mintát vettek belőle, amit eljuttattak az állatorvosnak, és ha a szarvas egészséges volt, akkor ugyanúgy, mint vadászat után, feldolgozzák.

Szerettük volna megtudni a Miskolci Állatkerttől, hogy nekik valóban van-e altatólövedékük, és azt rövid időn belül a szükséges helyre tudják-e szállítani. Jánosi Ferenc, az intézmény vezetője azonban azt közölte az Északkal, hogy csak a miskolci önkormányzat sajtóosztályának engedélyével nyilatkozhat. Kértünk engedélyt a sajtóosztálytól, de választ nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában