konferencia

2021.10.30. 11:30

Visszatértek a nagyragadozók

A természetvédők és a haszonállattartók eszmecseréjére is sor került a nagyragadozó-konferencián.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az Északi-középhegység területén gazdálkodóknak. Kétnapos konferenciát szervezett a témában 2021. október 20–22-ig Parádfürdőn a WWF Magyarország, az EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében. Az eseményt egy terepbejárás zárta le Sajómercsén. Ádám László juhász gazdaságában a gyakorlatban is megismerkedhettek a résztvevők a lehetséges védekezési módszerekkel.

Szaporodó állományok

– Mindhárom nagyragadozó – barna medve, szürke farkas, eurázsiai hiúz – fokozottan védett faj, ezért nem lehet őket kilőni – mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók program vezetője. – A farkasok szaporodó állományokat képeznek az Északi-középhegységben, ami több falkát jelent a Bükkben, a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karsztban, de feltételezhető, hogy már a Börzsönyben is megtelepedtek. A medveészlelések száma szintén nő, amelyeknek azonban csak a felét tudjuk utólag igazolni. Az eurázsiai hiúz pedig annyira rejtőzködő életmódot folytat, hogy az állomány növekedését nehéz megbecsülni. Az állatok mozgásának megfigyelésére, illetve állománydinamika-becslésre a vadkamerás rendszert használják a nemzeti parkok. A gazdaságok környékén a nagyragadozók által okozott kár bizonyítására is alkalmas.

Lényeges a védelmük

A csúcsragadozók védelme teljes együttélési rendszerek harmonikus életét biztosítja.

– A nagyragadozók a táplálékpiramis csúcsán helyezkednek el. Korábbi elképzeléseinkkel ellentétben az ökoszisztémák fentről lefelé szabályozhatók. Tehát a nagyragadozók megfelelő számú jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon a túlszaporodott nagyvadfajok – vaddisznó, szarvas, őz, dámvad, muflon – állományát szabályozni tudjuk, ezért védelmük kiemelten fontos – tudatta a szakember.

Veszélyes, ha kukázik

A medve jelenthet egyedül reális veszélyt a kirándulókra.

– Extrém esetben válhat veszélyessé a medve az emberre, különösen, ha a humán környezethez alkalmazkodott, és kukázik. A farkastámadások száma elenyésző Európában, és általában veszett állatoktól ered, amelyekből az immunizálási programok miatt egyre kevesebb van. Az együttélés lehetséges című kiadványunkban, amely honlapunkon olvasható, adunk tippeket, hogy a túrázók hogyan kerülhetik el a támadásokat. A haszonállattartók nyájaiból viszont időről időre ragadnak el állatokat a nagyragadozók. A fix kerítés- és villanypásztorrendszerek, illetve a nagy testű pásztorkutyák – kuvasz, komondor – egyidejű használatával óvhatók csak meg a haszonállatok. Jelenleg a Kuvasz Őr! Nagyragadozóvédelmi Program tud térítésmentesen kuvaszokat juttatni a gazdákhoz. A nemzetipark-igazgatóságok pedig a kármegelőzési keretből villanypásztorrendszereket adnak. Nagy szükség lenne egy átfogó kártérítési rendszer kidolgozására is Magyarországon – hangsúlyozta a természetvédő.

(A borítóképen: A farkasok szaporodó állományokat képeznek az Északi-középhegységben (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában