Miskolc

2021.10.15. 11:30

Vészfékezés után közlekedési káosz

„Tizenöt perc alatt omlott össze a miskolci tömegközlekedés.” A Fidesz–KDNP szóvivője szerint ez az eset is megmutatta a szervezetlenséget.

Fotó: ÁJ

Mint arról beszámoltunk, kedden délelőtt baleset történt az egyik villamoson. Információink szerint vészfékezés miatt egy utas elesett és megütötte magát, ami miatt mentőt kellett hozzá hívni. A baleset következtében gyakorlatilag egy órára megbénult a villamosközlekedés Miskolcon.

Egyórányi tumultus

„Ez az eset ismét rávilágított arra, hogy a miskolci tömegközlekedés nincs felkészülve már váratlan haváriahelyzetekre” – emelte ki Hollósy András, a Fidesz–KDNP miskolci szóvivője a Villanyrendőrnél tartott sajtótájékoztatón. – A belvárosban a Centrumnál, a Villanyrendőrnél, a Városház téren és a Malomszög utcai villamosmegállóban alakult ki hatalmas tumultus. A Villanyrendőrnél az elektronikus utastájékoztató rendszer nem működött, több utas, köztük kisgyermekes édesanyák és idősebbek is arra panaszkodtak, hogy fél órát várakoztak, mire be­gördült az első villamospótló. Ezalatt viszont a Malomszög utcánál már jelentős tömeg gyűlt össze, az utasok nem fértek el a megálló peronján sem. Sőt, volt olyan idős asszony, aki csak a harmadik pótlójáratra fért fel – sorolta a következményeket Hollósy András.

„Először is a vészfékezés következtében megsérült utasnak szeretnénk mielőbbi felépülést kívánni, az emberi élet és egészség ugyanis a legfontosabb” – hangsúlyozta a szóvivő. – Ugyanakkor káosz és szervezetlenség jellemezte ezt a helyzetet, aminek következtében egy órára megbénult a villamosközlekedés a városban. Az utasokat nem tájékoztatták, hogy melyik pótlóbusz meddig és hogyan közlekedik, a sofőrök próbálták nyugtatni a kedélyeket. Az ellenőrök, forgalomirányítók és a rendészek is csak jelentős késéssel ­érkeztek a helyszínre – húzta alá.

Szakemberek nélkül

Ez a helyzet arra is rámutat Hollósy András szerint, hogy a miskolci tömegközlekedést szakemberek helyett politikai tanácsnokok vezetik. „A közlekedési vállalat felügyelőbizottságában éves szinten is sokmilliós fizetéssel, zsíros állásokban ülnek baloldali politikusok. Ők felügyelik a közlekedést!”

Utalt egy, a város hírportálján, a minap.hu-n szeptember 21-én megjelent információra is, amelyben azt írták, „hetek óta zajlik az MVK Zrt. átfogó, részletes átvilágítása, amelyen jelenleg is két külsős cég dolgozik egyszerre”.

– Két éve vezeti a baloldal Miskolcot. Két éve arra is képtelenek, hogy egy normális menetrendet összerakjanak. Most kezdik átvilágítani a tömegközlekedést? – tette fel a kérdést Hollósy András, aki további kérdéseket is megfogalmazott. Szerinte ugyanis tudniuk kellene a miskolciaknak arról, hogy mi az eredménye a közel másfél hónapja tartó átvilágításnak, illetve annak lesznek-e személyi következményei. Feltette azt a kérdést is, hogy a felügyelőbizottság politikai tanácsnokait felelősségre vonják-e akkor, ha az átvilágítás olyan eredménnyel jár, illetve választ várnak arra is, hogy melyik az a két külsős cég, amelyik az átvilágítást végzi, és ennek mekkora a költsége. Emellett szerinte fontos kérdés az is, hogy hol van az a 700 millió forint, amit a költségvetésben a tömegközlekedés rendbetételére szánnak.

Kaotikus állapotok

A Fidesz–KDNP szóvivője szerint a miskolciak ezekre a kérdésekre várják a választ, mert enélkül maradnak a kaotikus állapotok a városi tömegközlekedésben. „A tömegközlekedés helyzete hétről hétre bizonyítja, hogy a városvezetés alkalmatlan Miskolc irányítására” – összegezte Hollósy András.

(A borítóképen: Molnár Péter, Hollósy András és Bajusz Gábor a minimális szervezettséget hiányolja a miskolci tömegközlekedésből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában