Havazás

2021.10.14. 06:52

Vastag hótakaró Bánkúton, dőlnek ki a fák! (Videókkal és képgalériákkal)

Havazik Bánkúton, és egyre nagyobb lesz a hótakaró.

Forrás: Vajda János

Már vastag hótakaró borítja be a Bükk magasabb csúcsait, ahol továbbra is kicsivel fagypont alatt alakul a hőmérséklet. A térségben húzódó összeáramlási zóna továbbra is bőséges csapadékot biztosít a havazás számára, ennek köszönhetően pedig már nagyjából 10 centis hótakaró alakult ki Bánkúton – tájékoztatott az idokep.hu oldalán Varga Sándor meteorológus október 13-án. Az idő a meteorológust igazolta hiszen október 14-én, csütörtök reggel már 20-22 centiméteres a hó Bánkúton, aki pedig felmerészkedik a hegy legtetejére, 30-40 centiméteres hóban „sétálhat”.

2021.10.14.

10:50

A Magyar Közút Nonprofit Kft. és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése megerősítette kollégáink információit: a bánkúti bekötőutat és a Miskolc-Dédestapolcsány összekötő út egy szakaszát lezárták, a korábbi havazás, illetve az útra dőlt fák miatt.

(Videók: Vajda János/Észak-Magyarország és Borsod Online, BOON)


10:30

(Videók: Kozma István/Észak-Magyarország és Borsod Online, BOON)


09:53

Másik fotós kollégánk leparkolta az autóját és gyalog ment fel Bánkútra, a kirándulórészre, ahol 15-20 centis a hó, és fagypont körül van a hőmérséklet.

(Fotók: Vajda János/Észak-Magyarország és Borsod Online, BOON)


9:10

Fotós kollégánk az útlezárás miatt kénytelen volt visszafordulni, de még itt, a Bükk lábánál, az enyhébb időjárás ellenére sem olvadt el teljesen a hó. Ráadásul az is látszik, hogy az éjszaka és hajnalban leesett hóréteg megterhelte a fák ágait, és egészen a földig húzta azokat. Kollégánk elmondása szerint most, hogy vizesedik a hó megint elkezdtek kidőlni a fák, ezért nagyon óvatosan tud csak közlekedni. Mindeközben a Magyar Közút munkatársai is dolgoznak, egy munkagéppel tolják le az éjszaka leszakadt faágakat az útról.

A Bánkúton gyalogtúrázók elmondása szerint fent, a magasabban fekvő területeken -1 fok van, erős, hideg, mondhatni téli szél fúj, és nem egy fa a szemük előtt dőlt ki, ezért ott is csak nagyon óvatosan szabad közlekedni.

(Fotók: Kozma István/Észak-Magyarország és Borsod Online, BOON)


8:55

Fotós kollégánk is elindult Miskolcról Bánkútra, de Szentlélektől autóval már nem lehet továbbmenni, lezárták az utat.

(Fotók: Kozma István/Észak-Magyarország és Borsod Online, BOON)


8:25

Az intenzív havazásnak köszönhetően van, ahol már 30-40 cm a hóréteg vastagsága.

8:00

(Fotók:Sütő Máté/MetKép)


6:36

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/ho-miatt-doltek-a-fak-a-bukkben-5905088/


6:00 – 6:30

(Fotók: Facebook/Purda László)


2021.10.13. Éjszaka

A Fehér Sas Panzió látványos fotókat osztott meg a Bánkúton uralkodó télies körülményekről.

A Bánkúti Turistaház fotóján is látszik a vastag hótakaró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában