Beruházás

2021.10.09. 14:00

Van már tornacsarnok, kezdődhet a testnevelés (videóval)

Átadták az Avasi Gimnázium megújult tornacsarnokát.

Miklós Tamás, dr. László István, Csöbör Katalin, dr. Maruzsa Zoltán és Péterffy Balázs

Fotó: Bujdos Tibor

Megújult az Avasi Gimnázium tornatermének teljes tetőszerkezete, így a diákok már birtokba is vehették az évek óta zárva tartó épületrészt. A tornacsarnok 1985-ben épült meg. Nem sokkal az átadást követően már statikai problémák merültek fel, 2018 őszén pedig hivatalosan is lezárták, mert életveszélyesnek minősítették.

A kormány biztosította

„Magyarország Kormánya biztosította teljes egészében a tornacsarnok tetőszerkezetének cseréjéhez szükséges forrást” – erről László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója beszélt az ünnepélyes átadón. – A felújítás 379 millió forintba került, a tervezéssel együtt a beruházás összköltsége több mint 386 millió forintot tesz ki – tette hozzá a tankerületi igazgató.

Új, acélszerkezetű nyeregtetőt építettek a csarnok fölé, megújult a lelátó, az épület villamossága és világítása is. Emellett egy olyan légcserélőt is elhelyeztek, amelyik a fűtési rendszert is támogatja.

A köznevelésért felelős államtitkár kijelentette, sem számára, sem a kormány számára nem volt kérdés, hogy segíteni kell a nagy múltú Avasi Gimnáziumon. Maruzsa Zoltán elmondta: „Egy életveszélyes, használaton kívüli tornacsarnok a lehető legrosszabb, hiszen bár elvileg van, gyakorlatilag még sincs. A tervezés és az építkezés idején bizonyára nagy nehézséget jelentett a pedagógusoknak és a diákoknak a mindennapos testnevelés megoldása. Éppen ezért kezeltük prioritásként, hogy mielőbb elkészülhessen az új tornacsarnok. Szerencsére nem egyedi beruházásról van szó – emelte ki az államtitkár. – Az előző tanév folyamán szerte az országban, hozzávetőleg 900 helyszínen, mintegy 350 milliárd forint értékben zajlottak különböző köznevelési beruházások. Csak Miskolcon 76 beruházás, felújítás folyik jelenleg is a köznevelési intézményekben, amelyek 21. századi körülményeket teremtenek.”

„A kormányzat mindent megtesz azért, hogy gyermekeink 21. századi körülmények között tanuljanak – mondta Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese. Beszélt arról is, hogy folyamatosak a fejlesztések az oktatásban. – A Miskolci Tankerületi Központnál csak projektekből, infrastrukturális beruházások révén idén 2,3 milliárd forint, egyéb beruházásokra 1,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.”

„Az elmúlt két hónapban nagyon sok köznevelési intézmény újult meg kormányzati támogatással – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. – Ezek a fejlesztések és beruházások azt mutatják, hogy jó úton járunk. Ez az összeg az elmúlt tíz év alatt 735 milliárd forintot jelentett, amit az oktatásra és fejlesztésekre tudtunk fordítani” – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

(A borítóképen: Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában