megosztó közvélemény

2021.10.07. 20:00

Van, aki imádja, van, aki nem az óriáskereket

Megosztja a közvéleményt az óriáskerék, amit Miskolc belvárosában, a Centrum áruház közelében állítottak fel.

Hajdú Mariann

20210927 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Vitatémát adott a Miskolccal foglalkozó közösségi média-felületeken, hogy óriáskereket és vurstlit állítottak fel a belvárosban.

Fotó: Bujdos Tibor

Portálunk, a Borsod Online Facebook-oldalára számtalan komment érkezett a témáról szóló cikkhez. Vannak, akik szerint nem illik egy nagyváros belvárosába a vurstli, míg vannak olyanok is – jó sokan –, akik úgy látják, miért ne, világszerte elfogadott, hogy hasonló szórakoztató célú szolgáltatás költözzön egy városba egy meghatározott időre. Vannak, akik szerint nagyon rossz helyen állították fel az óriáskereket, hiszen onnan legfeljebb a Búza téri piacra, a kavicsos parkolóra, a pláza tetejére lehet látni, jobb lett volna a Népkertnél vagy esetleg az Avason. A vidámparkra hajazó óriáskerék és a bódék egyébként nem maradnak sokáig: november 1-ig lesznek Miskolcon.

Nemrégiben írtuk, elküldtük a témával kapcsolatos kérdéseinket a miskolci önkormányzatnak. Kérdeztük, ők engedélyezték-e az óriáskereket a belvárosban, és vajon van-e Miskolcnak olyan rendelete, amely városképi szempontból védi a várost, ami alapján akár elutasítható is lett volna az óriáskerék felállítása. Ha igen, betartható-e ez, ha magánterületen akarnak oda nem illő építményt felállítani.

Városház tér vagy az Avas

Kérdéseinkre nem kaptunk választ az önkormányzat sajtóosztályától. Azt más forrásból tudjuk, hogy mivel egyetlen hónapra állították fel az óriáskereket, és magánterületre, így nem kellett hozzá építészeti, csak működési engedély. Korábban megkereste a cég a hivatalt, és előbb a Városház téren, a Szent István-szobor előtt szerették volna felállítani, de azt elutasította a város, mert félő volt, hogy a kerék tönkreteszi a díszburkolatot. Az Avas is felmerült helyszínként, ám azt nem találta a hivatal elég biztonságosnak a szélviszonyok miatt. A város találhatott volna olyan jogszabályt, ami alapján elutasítja a felállítását, de mivel látványosságról van szó, így ez az opció fel sem merült.

(A borítóképen: Az óriáskerék Miskolc belvárosában a Centrumnál áll)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában