Oktatás

2021.10.15. 19:30

Új kutatóintézet alakult a pataki teológián

Elsősorban olyan kutatásokat szeretnének ösztönözni, amelyek kapcsolódnak az intézményben folyó oktatáshoz.

Bódisz Attila

Fotó: Nagy Károly Zsolt

A koronavírus-járvány miatti tavalyi kényszerszünet után idén újra megszervezték a Kutatók Éjszakáját a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. Ezúttal az intézmény legújabb szervezeti egysége, a szeptember elseje óta fennálló Újszászy Kálmán Református Örökség Kutatóintézet mutatkozott be.

Dr. Nagy Károly Zsolt szervező elmondta: a Kutatók Éjszakájának alapvető célja, hogy népszerűsítse a kutatást, a tudományos munkát a fiatalok körében vonzóvá tegye. Ennek keretében mutatkozott be az új kutatóintézet, amely a teológia egykori jeles professzorának, Újszászy Kálmánnak a nevét viseli. A kutatóintézet identitása szempontjából fontos a kapcsolódás a régmúlthoz, az elődökhöz – fogalmazott a szervező.

Hozzátette: ugyan a felsőoktatási intézmény új intézetének a strukturális kialakítása még zajlik, például a vezetői pályázat is folyamatban van, de kutatóik már vannak, így alkalmasnak találták az időpontot a bemutatkozásra. Az új kutatóintézet célja, hogy egy keretrendszert biztosítson a teológián folyó kutatásoknak.

Kiemelte: elsősorban olyan kutatásokat szeretnének ösztönözni, amelyek kapcsolódnak az intézményben folyó oktatáshoz.

Évszázados múltja van

Arról, hogy miként is illeszkedik a nagy múltú, református intézményegyüttes tevékenységi köréhez az új kutatóintézet, Dienes Dénes professzor, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója lapunknak elmondta: évszázados hagyománya van a kutatói tevékenységnek a Sárospataki Református Kollégiumban. Ennek alapjait elsősorban az teremtette meg, hogy az intézményegyüttesben gyakran fordultak meg tudós tanárok, vagyis olyan oktatók, akik tudományos kutatásokkal is foglalkoztak. A kutatóintézeteknek általában is van egyfajta szervezői hatása, a kutatások ráirányítják a figyelmet arra, hogy az adott intézmény mit tart fontosnak – tette hozzá. Ezek előbb-utóbb a tanítás során is utakat jelölhetnek ki a hallgatók számára, segítség lehet a szemléletformálásban is – fogalmazott az igazgató.

(A borítóképen: Dienes Dénes a tudományos kutatás kollégiumi hagyományairól tartott előadást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában