COVID–19

2021.10.17. 11:30

Több országban kötelező a védőoltás

Szigorú szabályokat vezettek be számos államban bizonyos munkakörök betöltésére a járvány miatt.

Ujlaki Attila, Kiss Daniel

20210315 Szolnok Egészségügyi dolgozók kapták meg a második Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltásukat a Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

Egyre több ország jelenti be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező felvenniük a koronavírus elleni védőoltást, aki ezt nem teszi, az kiesik a rendszerből. Ezt azzal magyarázzák, hogy csak így biztosított a biztonságos betegellátás és az egészségügy teherbírásának a fenntartása.

Nem csak az egészségügyben

Franciaországban a kórházakban és számos más intézményben kötelező védőoltást vezetnek be az egészségügyi dolgozók számára – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök még júliusban egy beszédében. A szeptember 15-éig elhalasztott lépés végül 2,7 millió embert érintett: kórházi dolgozókat, mentősöket, idősotthonok dolgozóit, magánorvosokat, magánápolókat, de még tűzoltókat is. Az egészségügyi dolgozók vagy bizonyos, nagyfokú emberi érintkezést igénylő szakmák esetében kötelező a védőoltás többek között az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Görögországban is.

Nagy-Britanniában októbertől kezdve törvény követeli meg az ápolóotthonok minden dolgozójától, így időszakosan jelen lévő kereskedőktől és fodrászoktól is, hogy be legyenek oltva, bár a Reuters tudósítása szerint még egy 16 hetes türelmi időszak lesz érvényben.

Olaszországban idén március óta elfogadott rendelet írja elő, hogy az egészségügyi dolgozókat, köztük a gyógyszerészeket is be kell oltani, legalább egy, de egy hónap után kötelezően a második dózissal is. Azok fizetését, akik ezt megtagadják, az év hátralévő részére felfüggesztik. Október 15-étől viszont egy szigorúbb szabályozás keretében már minden munkavállaló köteles oltási igazolvánnyal rendelkezni, mely bizonyítja az oltottságot, a betegségből való felgyógyulást 6 hónapon belül, vagy 48 óránál nem régebbi teszt­eredménnyel. A döntést heves tüntetések fogadták a bevezetés előtti hétvégén.

Minden iskolást beoltatnának

Görögországban már július 12-én – azonnali hatállyal – kötelezővé tették a védőoltásokat az idősotthonok dolgozói, szeptembertől pedig az egészségügyi dolgozók számára. Mind a két dózis elő van írva függetlenül attól, hogy melyik oltóanyagot alkalmazzák, egyedüli kivételt csak az eredendően egydózisú vakcinák képeznek. Ausztrália július végén döntött úgy, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyben dolgozók, magas kockázatú idősek gondozásában dolgozók és a karanténszállodák alkalmazottai számára. Minden ajánlott dózist fel kell vennie annak, aki dolgozni szeretne. Az Északi terület nevű államban szerdán jelentették be, hogy a boltosoktól, idegenvezetőktől és fodrászoktól is megkövetelik majd, hogy be legyenek oltva, az ország másik államában, Victoriában pedig a tanároktól és sportolóktól is megkövetelik az oltottságot – az első dózist október 15-éig, a másodikat legkésőbb november 19-éig meg kell kapni.

Az Amerikai Egyesült Államokban is felmerült már, hogy szélesebb rétegektől követeljék meg a védettséget. Joe Biden 17 millió szövetségi alkalmazott számára követelte meg a védettséget még szeptemberben – oltás vagy tesztelés útján. A héten pedig azt terjesztette elő az elnök, hogy minden 100 főnél több embert foglalkoztató cég esetében is érvénybe lépjen a korlátozás. Az államok ezeken túl már saját hatáskörben döntenek, de az elnök kívánsága szerint a kormányzók az iskolai dolgozóktól is megkövetelhetik a védettséget a közeljövőben.

Kalifornia állam máris radikálisabb lépés mellett kötelezte el magát: minden iskolástól – első osztálytól kezdve – megkövetelik majd a kötelező koronavírus elleni védőoltást, amint az elérhetővé válik számukra. Ez a felsőbb évesek számára egy-két hónapon belül bekövetkezhet, de a kicsiknek a szabály előreláthatólag csak jövő júniustól léphet érvénybe – írja az Associated Press.

Kanadában a szövetségi dolgozókon túl minden 12 éven felüli utazótól megkövetelik majd az oltást. Rövid türelmi időszak után – amikor még negatív koronavírustesztet is elfogadnak – vasúton és repülőn november végére minden utasnak beoltottnak kell lennie Kanadában.

Még bizonytalanok

A Vatikánban október elseje óta kötelező a védettség igazolása a Szentszék minden dolgozója számára. Október 4-én, hétfőn érkezett a hír, hogy a svájci gárda három tagja mivel továbbra sem kíván oltakozni, önként távozott a pápai testőrségtől. Október 4-étől Horvátországban az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóktól követelik az igazolt védettséget: oltással vagy gyógyultsági igazolással kell rendelkezniük, egyéb esetben heti kétszer tesztelésnek kell alávetniük magukat az alkalmazottaknak. A döntés ellen országszerte tüntettek – tudósította az MTI.

Belgiumban még csak vezető politikusok felszólalásaiban szorgalmazzák az oltások kötelezővé tételét. Németországban a választások és a folyamatban lévő kormány­alakítás miatt továbbra sincs egyértelmű iránymutatás az oltások valamilyen szintű kötelezővé tételéről. A legsürgetőbb helyzetben a szomszédos Románia van, ahol a legrosszabbak a járványügyi mutatók Európában, de még ott sincs napirenden a kötelező oltás, pedig számos egészségügyben dolgozó ember betegszik meg napról napra.

(A borítóképen: Hazánkban eddig csak az egészségügyi dolgozók számára tették kötelezővé az oltás felvételét)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/motivaltak-az-olaszok-5914478/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fegyelmezettek-a-svedek-5914487/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában