A tiszta Magyarországért

2021.10.22. 20:00

Tisztább lett Miskolc a TeSzedd! akció által

A kormányhivatal dolgozói is csatlakoztak az országos TeSzedd! akcióhoz.

Pap Gyula

Fotó: Kozma István

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezte a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója. 2020-ban a pandémia miatt sajnálatos módon elmaradt, de 2019-ben közel negyedmillió ember vett részt az országos programban, 3240 helyszínen, és közel 2400 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze Magyarország egyes közterületeiről. Idén kilencedik alkalommal, október ­18–24. között szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei.

Kitettek magukért

Az akció nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevők számára az illegális hulladékkal szennyezett területeknek a megtisztítására, ugyanis az összegyűjtött hulladékok szállítási költségeit, valamint az összegyűjtésükhez szükséges eszközök (kesztyű, zsák, kötöző) biztosítását is az ITM vállalta. A TeSzedd! akcióban való részvétel lehetőséget ad az iskolák számára a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat megszervezésére, ezzel együtt a középiskolás diákoknak a kötelező közösségi szolgálatuk részbeni teljesítésére. Emellett közösségi élményt is ad: a családok bevonásával nemcsak a családon belüli, hanem az iskola és a családok közötti kapcsolatok építésére is jó lehetőség.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is csatlakozott az országos TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű önkéntes mozgalomhoz. A hivatal több mint 100 dolgozója arra vállalkozott, hogy megtisztítja az Egyetemvároshoz közeli erdős területet a hulladékoktól.

Az eseményen ott volt dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, aki elmondta: – Nagy öröm számomra, hogy én is részt vehettem ebben az országos hulladékgyűjtési akcióban itt, Miskolcon, ahol hivatalok, iskolák, állampolgárok tehették hozzá a magukét a tisztább erdőkért, tisztább vizekért, tisztább levegőért. Én úgy gondolom, hogy mindenki a saját életében, a fogyasztói szokásainak megváltoztatásával is tehet azért, hogy tiszta környezetet teremtsünk. Nagyon fontos ez országos szinten is, hogy nemcsak ebben az akcióban de a mindennapokban is egy megőrzött szokás maradjon – hangsúlyozta a miniszter.

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott szintén aktívan részt vett a programban. Kiemelte: a hivatal dolgozói szívesen csatlakoztak az országos akcióhoz itt Miskolcon. „Aminek azért is van kiemelt jelentősége, mert a hulladékgazdálkodási hatóság március óta a kormányhivatal feladat- és hatáskörébe tartozik, és mi nemcsak hatósági munkát szeretnénk végezni, hanem személyes példával is elöl járni” – fejtette ki a kormánymegbízott. A megyében 96 helyszínen összesen 6300 önkéntes vett részt a hulladékgyűjtési akcióban.

(A borítóképen: Sok zsákot megtöltöttek hulladékkal az önkéntesek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában