MÁV-fejlesztés

2021.10.11. 11:30

Tesztelhetjük az új IC+ kocsit (videóval)

Mától Miskolc és Budapest között két vonaton is közlekedik az új, modern vasúti kocsi.

Hajdú Mariann

Fotó: Ádám János

Szombat délután nagy érdeklődés mellett mutatták be Miskolcon, a Tiszai pályaudvaron azokat a vasúti kocsikat, amelyek az IC-vonatokon közlekednek majd. A bemutató egy többnapos programsorozat egyik állomása volt: négy helyszínen – Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon – tartott IC+ családot bemutató roadshow-t a MÁV.

Két héten át

Az IC+ vasúti kocsikról sajtótájékoztató keretében Miskolcon Stánicz János, a MÁV-Start vasútijármű-javítási igazgatója beszélt, aki elmondta, mától, azaz október 11-től 24-ig egy IC+ első osztályú kocsi áll forgalomba a Budapest-Keleti – Miskolc – Nyíregyháza – Debrecen – Szolnok – Budapest-Nyugati vonalon közlekedő kör-IC járatban, a 7:30-kor a Keleti pályaudvarról induló Dália IC-ben és a Nyugati pályaudvarról 14:18-kor visszainduló Vércse IC-ben. Aki ezekre a járatokra vált másod- vagy első osztályú jegyet, kipróbálhatja az új 1. és prémiumosztályú IC+ kocsi szolgáltatásait, akár a bőrülésekkel berendezett prémiumfülkét is.

Október 25-től már négy ilyen kocsi közlekedik menetrendszerűen a kör-IC, valamint a Záhony – Nyíregyháza – Budapest és a Sátoraljaújhely – Miskolc – Budapest IC-járatokon, naponta 6-7 vonaton találkozhatnak az utasok az új IC+ 1. és prémiumosztályú kocsikkal: innentől már kötelező lesz a pótjegyváltás rájuk. Az 1. osztályra „normál” jegy; a prémium fülke plusz ezer forintba kerül.

Stánicz János hangsúlyozta, két éve, 2019 augusztusában kezdődött a hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ gyártása Szolnokon, ennek közel fele már elkészült, 2022 végéig még 35 darab készül el.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz–KDNP) is beszédet mondott a bemutatón a Tiszai pályaudvaron. Hangsúlyozta, az ilyen fejlesztéseket hallva meggondolandó, hogy ne járjunk-e inkább vonattal a gépkocsi helyett. A képviselő hangsúlyozta, a kormányzat elkötelezett a közlekedés fejlesztése iránt. A vasúti közlekedés mellett a közúti közlekedést is fejlesztik: utalt például a Kassa–Miskolc autópályára, amit hamarosan átadnak, és a Tiszai pályaudvar környékén épülő Y-hídra, amely folytatásának tervezése már el is kezdődött.

(A borítóképen: Stánicz János és Csöbör Katalin az új IC+ kocsi előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában