környezetvédelmi mozgalom

2021.10.17. 07:00

Szemétszedés csapatban

Nem csupán üzleti vállalkozás, környezetvédelmi mozgalom a jobb életért.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónktól

Októberben négy település tisztul meg önkéntesek segítségével. Időrendi sorrendben Százhalombatta, Budapest, Miskolc és Szigetvár a szerencsés település, ahol közösségi szemétszedésre jelentkezhetnek az önkéntesek, akik nemcsak szemetet szednek vagy fát ültetnek, de arra is törekednek, hogy valóban egy jobb világot teremtsenek – mondta Kis-Balázs Attila, a kezdeményezés ötletgazdája.

Miskolcon október 17-én, vasárnap 9 és 12 óra között lesz a szemétszedés a Lyukóbányai úton. Minden esetben úgy választanak helyszínt, hogy a településvezető maximálisan partner legyen a segítség elfogadásában, így az általa kijelölt helyszínen végzik a szemétszedést. Egyelőre olyan városokat választottak ki, ahol valamelyik munkatársuknak vagy önkéntesüknek van kötődése. Miskolcon a vállalkozásuk ottani franchise-partnere is a projekt mellé állt, és a fővárosival egy időben ők is megszervezik az eseményt. Pár hónapja már csak úgy állapodik meg üzleti partnereivel, ha vállalják, hogy ők is tesznek egy jobb világért – hangsúlyozta Kis-Balázs Attila.

Lehet csatlakozni

Ugyan van már egy lelkes csapat a feladatra Miskolcon is, de szívesen látják további önkéntesek jelentkezését. Ez nemcsak egy szimpla szemétszedés, hanem közösségi élmény is – emelte ki az ötletgazda. Hiszen a szemétszedés ideje alatt valaki már főzi az ebédet, hogy déltájban mindenki meg tudjon ebédelni, majd következik egy kis beszélgetés. A közösségi szemétszedés lényege nem csak az, hogy megtisztuljon a környezetünk. Nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát közben, és legközelebb is segíteni akarjon – tette hozzá. Egyébként a hatékonyságuk is elég jó, volt olyan helyszín, ahol hat teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze. A szemétszedésekhez egyre több emberre van szükség. Tavasztól ősz végéig havi szinten egy, de sokszor két alkalommal is lefoglalja az önkénteseket. De december közeledtével lehet mikuláscsomagokat is készíteni – ide már most várják a felajánlásokat –, ezek szétosztásában is kell segítség, ahogyan a faültetéseknél is szükséges a magas létszám.

Nem titkolt céljuk Magyarországon elérni azt, ami például Ausztriára jellemző, hogy nincs eldobott szemét. Amíg itthon minden hónapban szerveznek szemétszedést az ország különböző pontjain – terveik szerint jövő év végére már 300 fővel –, addig a mozgalmuk más országokban is tevékenykedik. Ha sikerül aktiválni hazánkban a 300 főt, akkor öt-hat éven belül – megfelelő jogszabályi szigorítás mellett – elérhető, hogy már nem lesz szemét az erdőkben és az utcákon.

Annak érdekében, hogy minél többen csatlakozzanak az eseményekhez, kifejlesztettek egy mobilapplikációt is, ami „Jobb Világ” néven található meg. Mások támogatása a cél, ezért ezzel a hozzáállással mennek mindenhova, ahol szívesen fogadják a segítséget. Kiemelten fontos az óvodások környezettudatosságra nevelése. Ezért szintén önkéntes módon, saját forrásból mennek az óvodákba, és játékos vetélkedő keretein belül magyarázzák el a gyermekeknek a környezetvédelem fontosságát.

(A borítóképen: Bőven akad munkájuk az önkénteseknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában