SZJA visszatérítés

2021.10.19. 07:00

Százezreket kaphatnak vissza a családok

Visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. A határidő február 15.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Már számolgatnak a szülők, hogy jövő év elején mennyi személyi jövedelemadót kapnak vissza. Családonként ez több százezer forintot jelenthet, és sokan már azt is tudják, mire költik az összeget. Lesz, ahol az építkezést fejezik be belőle a szülők, mások lakásfelújítást terveznek vagy nyaralást.

A katások is

Február 15-éig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, jelentette be nemrég Orbán Viktor miniszterelnök. A visszafizetés felső határa a 2021-es átlagbér éves adótartalma lesz. Adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Az ekho szerint adózó szülők az általuk személyi jövedelemadóként befizetett összeget kapják majd vissza. A kedvezményes átalányadót fizető kisvállalkozók, a katások pedig az általuk fizetett átalányadó egynegyedét kapják meg, amennyiben gyermeket nevelnek. Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában.

– Pár hete hallottam az adó-visszatérítésről, és nagyon örültem neki – mondta lapunknak M. Kovács Katalin, aki férjével egy gyermeket nevel. – Rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hol lesz a legjobb helye a pénznek. Mivel éppen építkezünk, és már az utolsó szakaszban járunk, nagyon jól jön majd a pár százezer forint. Azt még nem számoltam ki pontosan, hogy mennyit kapunk vissza. A kollégáim is sokat beszélnek az szja-visszatérítésről, természetesen mindenki örül neki – tette hozzá Katalin.

Nagy segítségnek tartják

Mint fogalmazott, nagyra értékeli a kormány ezen segítségét is, hiszen a gyermekes szülőkre nagy teher hárul a hétköznapokban. Az elmúlt tanévben az online oktatás miatt hosszú időt töltöttek otthon a gyerekek, sok szülő emiatt kiesett a munkából. Az ő munkavégzése is sokkal nehezebbé vált ebben az időszakban.

– Nagy segítség a többi kedvezmény is, ami a családokat érinti. Igaz, a családi pótlék nem túl magas összeg, de amelyik szülő dolgozik, annak jár a családi adókedvezmény. Ezenkívül a lakásfelújításhoz és -vásárláshoz biztosított támogatások, kölcsönök megkönnyítik a gyermeket nevelők otthon­teremtését. Az állam segítsége mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a fiatal párok több gyermeket is merjenek vállalni. Ráadásul a szülőknél maradt pénz végül a gazdaságnak is segít, hiszen az összeget előbb-utóbb elköltik valamire – fogalmazott Katalin.

Felújításra

Nagy Lenke a híradásból értesült arról, hogy februárban pénz áll a házhoz.

– Nagyon örültünk neki, és számolunk vele, reméljük, időben meg is érkezik. Lakásfelújításra és nyaralásra költjük majd a pénzt. Két gyermekem van, az egyik már nagykorú, dolgozik. Annyit tudok a részletekről, hogy bérfüggő, ki mekkora összeget kap vissza. Előzetes számításaim szerint én is, és a férjem is 300 ezer forintot kap, ami a legalacsonyabb kategória. Véleményem szerint a minimálbéres szülőket eleve támogatni kellene, a bérüket nem lenne szabad megadóztatni. A magas keresetűeknek pedig nem biztos, hogy szükségük van a támogatásra. Az szja-visszatérítés a családok új támogatási formája, mindenképpen hasznos, jó lenne, ha megmaradna – mondta az édesanya.

(A borítóképen: Nagy segítséget jelent a családoknak az adó-visszatérítés)


Egy kis matematika

A visszatérítés összege a 2020 decemberében mért átlagkeresethez tartozó szja-t nem haladhatja meg, ez havi 67 ezer 416 forintot, éves szinten pedig 808 ezer 992 forintot tesz ki. Az adóalapot csökkentő kedvezmények, így a családi adókedvezmény azonban nem számíthat bele a visszatérített összegbe. Az adó-visszatérítés nem csak abban tér el a családi adókedvezménytől, hogy csak egyszeri alkalommal lehet igénybe venni, hanem hogy mindkét szülő igénybe veheti. Így a másik szülő is megkaphatja a maximum 808 ezer 992 forintos adó-visszatérítést, ha legalább a tavaly decemberi átlagbért keresi meg. Így az egygyermekes családban a két szülő 1 millió 737 ezer 984 forintos kedvezményben részesülhet a családi adókedvezménnyel együtt számolva az idei évre. Kétgyermekeseknél ez az összeg 2 millió 97 ezer 984 forint lehet maximum, három gyermeknél pedig már 2 millió 805 ezer 984 forint, amit a két szülő megtakarít az összesített adóelengedéseken, számolta ki a napi.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában