konferencia

2021.10.12. 19:30

Segítenek, ha sajátos a nevelési igény

A közös gondolkodás és odafigyelés sokat segíthet a valamilyen téren hátrányból induló gyerekeknek.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

„Sajátos nevelési igényű gyermekek és ifjak sokszínű lehetőségei a közoktatásban/nevelésben” címmel rendezett konferenciát a Miskolci Gráciák Egyesület szombaton a MAB-székházban.

– Két évvel ezelőtt tartottuk a tanácskozás első részét, amikor a újszülöttkortól az iskoláskorig tekintettük át a problémát, de a járvány miatt csak most nyílt lehetőség a téma folytatására – mondta Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Miskolci Gráciák Egyesület elnöke.

A mostani tanácskozáson szakemberek járták körül a témát, többek között azt, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok fejlesztésére milyen lehetőségek vannak, ehhez milyen rendszer áll rendelkezésre, és hogy mit nyújt ez a rendszer. Az egyesület a Miskolci Akadémiai Bizottság Gyermekegészségügyi és Nőgyógyászati Munkabizottságával közösen szervezte a konferenciát.

Pelczné dr. Gáll Ildikó hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a korai fejlesztés minél előbb elkezdődjön. Megyénk hátrányosan érintett abból a szempontból, hogy egyre több kis súlyú újszülött jön a világra, és a koraszülések száma is nő. Azonban ha kellő időben észreveszik, hogy a csecsemőnek fejlesztésre van szüksége, és ez el is kezdődik, akkor rövid időn belül utolérheti azokat a gyermekeket, akik nem hátrányból indultak.

Közös gondolkodás

– Igaz, hogy nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, de jó hír, hogy ennek egyik oka az, hogy ma már sokkal hamarabb észreveszik a szakemberek és a szülők, hogy a gyermeknek segítségre van szüksége, mint évekkel ezelőtt. Az is jó hír, hogy a köznevelés keretein belül működik egy olyan szolgálat, amely ezeket a problémákat kezelni tudja, nem pedig elfedik azokat. A közös gondolkodás és odafigyelés nagyon sokat segíthet – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

(A borítóképen: Pelczné dr. Gáll Ildikó a konferencián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában