A lelki egészség világnapja

2021.10.10. 14:00

Saját kezünkben a lelki egészségünk

A Lelki Egészség Világszövetség kezdeményezésére 1992-től október 10. a Lelki Egészség Világnapja.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A jeles nap a figyelemfelkeltésre, valamint a pszichiátriai problémákra és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harcra, a lelki egészség középpontba állítására fekteti a hangsúlyt évről-évre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya – kezdte a témával kapcsolatban Mayer Krisztina, pszichológus.

Mayer Krisztina

– A lelki egészség magába foglalja az önmagunkkal szembeni elfogadásunkat, békénket, egy nyugodt, harmonikus állapotot, ahol jól érezzük magunkat szubjektíven, és a környezetünk visszajelzései is a sikeres alkalmazkodásra, a környezettel szembeni hatékony együttműködésre utalnak. Tehát nem csupán a lelki rendellenességek, pszichés zavarok hiányáról beszélünk – hangsúlyozta. – Ma már nem csak a szakemberek körében ismert és elfogadott az a tény, hogy a mentális egészségvédelemmel fontos foglalkozni. A hétköznapi kommunikációnak is része ez. Ahogy az is, hogy ugyanúgy fontos a lelki egészségünk védelme, ahogy a testé – tette hozzá.

Törekedjünk a pozitív érzésekre!

– A lelki egyensúlyunkért, lelki egészségünkért mi magunk tehetjük a legtöbbet. Kezünkben a kontroll, még ha sokszor úgy is érezzük, hogy a körülmények áldozatai vagyunk. A külvilág dolgait, történéseit nem tudjuk befolyásolni, a legtöbb dolog fölött nincs irányításunk. Azt viszont befolyásolhatjuk, hogy mire fókuszálunk. Figyelhetünk a hiányosságokra, a frusztrációkra, a nehézségekre, nézhetjük azt, hogy mit nem kaptunk meg az élettől. Ezekkel a gondolatokkal azonban a negatív érzéseket erősítjük fel a mindennapjainkban, rossz hangulatot generálunk. Ezzel szemben tudatosan fordíthatjuk a figyelmünket a jó dolgokra, azokra a személyekre, tárgyakra vagy tevékenységekre, melyek örömöt hoznak az életünkbe. Ha az utóbbiakra fókuszálunk, az öröm és a hála járja át a szívünket. Amikor pedig hálát érzünk, nem vagyunk boldogtalanok, elégedetlenek és frusztráltak – folytatta.

– A pillanatnyi hangulatunk egyrészt nagymértékben befolyásolja azt, hogy milyen emlékeink lesznek aktívak (jó hangulatban jó dolgokra emlékszünk) másrészt pedig azt, hogy a jövőben milyen életesemények bekövetkezését tartjuk valószínűnek. (Negatív hangulatban valószínűbbnek tartjuk, hogy negatív dolgok fognak velünk történni.) Épp ezért tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy jó hangulatba kerüljünk – javasolta a szakember. – Hasonlóan a saját magunkról alkotott képben sem szerencsés, ha mindig csak a hiányosságokra koncentrálunk, arra figyelünk, hogy miben nem vagyunk jók, mi nem tetszik magunkon a tükörben. Próbáljunk egy egészségesebb képet kialakítani, aminek természetesen része minden gyengeségünk, de minden erősségünk is. Vegyük észre azt, amiben ügyesek vagyunk és tekintsünk magunkra elfogadással. Tudatosítsuk, hogy szerethetők vagyunk és szeressük is saját magunkat. Ha ezt másoktól várjuk el, az örök csalódás forrása lesz – hívta fel a pszichológus a figyelmet az elfogadás fontosságára.

A szeretet szükséglete

– Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy fokozzuk a jóllét érzésünket? Például a sportolás, a relaxáció, meditáció, bármilyen szeretett tevékenység gyakori végzése. A közösségi oldalak ritkább látogatása (a mások örömteli pillanatainak nézegetése rontja a saját életünkkel való elégedettség érzését.) A nap végén lista készítése a napi örömökről, legyenek azok akár egészen aprók. Társas támogatás keresése, hiszen a szeretet szükséglete, a valakihez-, valahová tartozás szükséglete egy nagyon fontos és alapszükséglet. Ha azt érezzük, hogy nem vagyunk egyedül, máris könnyebb elviselni bármilyen megterhelő élethelyzetet – sorolta a lehetőségeket.

Nem gyengeség segítséget kérni

– A stressz jelentősen rombolhatja a lelki egészségünket, ha nem tudunk vele megbirkózni, nem tudjuk kezelni. A tartós szorongás az immunrendszerünk működését is visszaveti, mely testi betegséghez is vezethet. A stressz sajnos nem kikerülhető, a mindennapjaink része, de kezelhető. Fontos, hogy a saját jóllét érzésünkért és életminőségünkért mi vagyunk a felelősek. Ha mégis azt érezzük, hogy nem tudunk változtatni és tartósan levertnek, lehangoltnak, örömtelennek érezzük magunkat, akkor pedig bátran kérjünk segítséget orvostól, pszichológustól. Sajnos sokan még mindig a gyengeséggel, betegséggel azonosítják, ha valaki szakemberhez fordul, pedig nincs ebben semmi szégyellnivaló. Mindenkinek vannak nehézségei, életvezetési elakadásai, sebek a lelkén. Ahogy az autónkat is időnként szervizbe visszük, saját magunk karbantartása is elengedhetetlen – mondta végezetül Mayer Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában