Fiatalok

2021.10.10. 14:30

Roma diákokat segítenek diplomához

Makkai László tíz éve irányítja a roma szakkollégiumot. Számára a legnagyobb kitüntetés a fiatalok sikere.

Hegyi Erika

Makkai László görögkatolikus pap

Fotó: Bujdos Tibor

Két magas rangú kitüntetést is átvehetett a közelmúltban Makkai László atya, a miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon és Roma Szakkollégium igazgatója: állami kitüntetésként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatát, majd nem sokkal később a Miskolci Egyetem tüntette ki a „70 éve Miskolcon” egyetemi emlék­éremmel.

Pap, aki szolgál

Makkai László mindehhez szerényen annyit fűzött hozzá, ő elsősorban pap, aki szolgál, számára a legnagyobb kitüntetés az, ha a kollégium hallgatói sikeresen végzik tanulmányaikat, volt tanítványaik pedig a diploma megszerzése után boldogulnak az életben.

A munkám sokrétű, a szakkollégium irányítása mellett sok más feladat is megtalál – Makkai László

– Talán a kitüntetések oda­ítélői felfigyeltek arra a munkára, amit tíz éve végzek a roma szakkollégiumban és egyetemi lelkészként az egyetemen. Az elismerések azonban nemcsak nekem szólnak, hanem azoknak a munkatársaknak, akikkel együtt dolgozom. A Miskolci Egyetemen például én vagyok a leghosszabb ideje egyetemi lelkész, azóta kiváló kapcsolatot alakítottam ki az intézmény mindenkori vezetőivel, valamint az oktatókkal. A roma szakkollégium ugyanis komplex program, húsz egyetemi oktatóval van szerződésünk, akik a roma fiatalokat mentorálják, segítik boldogulásukat. Én magam csak egy díjra vágyom, a Jóisten elismerésére az ő örök országában. Minden más csak öröm, de az ünnepség után továbblépek, és végzem a feladatomat – fogalmazott Makkai László.

Megtalálták a szegények

Megtudtuk tőle, hogy 22 évvel ezelőtt, 1999-ben szentelték pappá Máriapócson. Papi jelmondata Lukács evangéliumából való: „örömhírt vigyek a szegényeknek”. A jelmondata nagyon találó, hiszen valahogy mindig megtalálták őt a szegények, vagy ő a szegényeket. De nem csupán az anyagi értelemben vett szegények, hanem azok is, akik lelkileg szegények, vagy nem találják az utat az Isten felé. Mások a társadalmi életben vagy épp a politikai gondolkodásukban szegények. László atyának pasztorálpszichológiai lelkigondozó-végzettsége is van, méghozzá krízislélektani szakterületen, emiatt nagyon sok krízishelyzetbe került emberrel is találkozik. A papi jelmondata tehát végigkíséri a pályáját.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származom, Mándokon születtem, ami ma már kisváros. Nyíregyházán végeztem a teológiát, a pasztorálpszichológiát Debrecenben, doktori iskolába Kolozsvárra jártam, amit be is fejeztem, de a doktori fokozat megszerzése még folyamatban van. Több mint tíz éve foglalkozom krízislélektannal, ennek kapcsán van egy sorozatom az Új Misszió folyóiratban, melynek címe Kézen fogva Isten országa felé. Sok helyre hívnak elő­adást tartani, főleg a házasság hetén, és sok ember választ gyóntatójává vagy lelki vezetőjévé. Nyíregyházán óraadó vagyok a hittudományi főiskolán, és képzést tartok az üldözött keresztények megsegítéséért, valamint a Hungary Helps Program önkénteseinek, akik külföldi szolgálatra indulnak. Tehát a munkám sokrétű, a szakkollégium irányítása mellett sok más feladat is megtalál. Azonban számomra ez természetes, hiszen tevékeny családból származom. Miskolcon 15 éve élek a feleségemmel, két gyermekünk van, akik 17 és 15 évesek. Mindketten a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumba járnak, a feleségem angoltanár, a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium pedagógusa – vázolta röviden életútját Makkai László.

Négy intézmény

Felidézte a szakkollégium születésének történetét is. Mint mondta, 2010-ben Fülöp püspökhöz érkezett kérés egyetemre járó roma fiataloktól, hogy szeretnének bentlakásos, szakkollégiumi rendszerben működő diák­otthonban lakni.

– Közösen kezdtünk el ezen gondolkodni, sok segítőkész egyházi méltóság állt mellénk. 2011-ben írta alá a magyar kormány és négy püspök a roma szakkollégium létrehozását. Budapesten jezsuita, Debrecenben református, Nyíregyházán evangélikus, Miskolcon pedig görögkatolikus roma szakkollégium alakult. 2011. szeptember 1-jén indítottuk Miskolcon a szakkollégiumot 14 hallgatóval, hiszen akkor még nagyon kevesen tudtak rólunk. A létszám azonban évről évre bővült, ma már 27–33 hallgató lakik a kollégiumban. Tudni kell, hogy 70 százalékban csak roma fiatalt vehetünk fel, 30 százalékban pedig nem roma diákot. Célunk, hogy megmutassuk, hogyan működik egy mikrokörnyezetben a roma-nem roma együttélés. Büszkén mondhatom, hogy az évek során egyetlen nem roma fiatal sem emelt szót vagy költözött ki a kollégiumból azért, mert roma fiatalok érkeztek az intézménybe. Kiváló kapcsolat alakult ki a diákok között, sőt roma-nem roma házasságok is születtek – fogalmazott az igazgató.

Hangsúlyozta: a fiatalok egyetemi tanulmányait sok minden segíti. Például a mentorprogram. A másik segítség a teljesítményalapú ösztöndíjrendszer, ami akár havi 60 ezer forint is lehet. Ezt azonban nem szociális alapon kapják a diákok, hanem a vállalt és elvégzett feladatok arányában. A diákok három modulból álló programban vehetnek részt. Segítséget kapnak többek között az idegen nyelv tanulásához, biztosítanak számukra tabletet vagy laptopot, fénymásolási és nyomtatási lehetőséget, valamint biciklit, amivel az egyetemre járhatnak. Számos közösségi programon vehetnek részt, és mentorálhatnak fiatalabb, hátrányos helyzetű diákokat, akik számára ők lehetnek a példaképek.

– Két dolgot kérek a hallgatóinktól: elsősorban egyetemisták legyenek, azaz végezzék megfelelően a tanulmányaikat, de legyenek jó szakkollégisták is. Minden más ezután jön – fogalmazott Makkai László.

(A borítóképen: Makkai László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában