önkéntes katonák

2021.10.12. 09:00

Rengetegen vállalnak tartalékos szolgálatot a megyénkben (videóval)

A megyében jelentős az önkéntes katonai szerepeket vállalók száma.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

Tartalékos szolgálat, a haderő nélkülözhetetlen alappillére címmel tartott tájékoztatót a magyar tartalékosok napja alkalmából Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka és Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka.

Lehetőség a karrierre

A honvédelmi vezetés 2010- ben kezdte meg a tartalékos rendszer fejlesztését. Olyan lehetőséget akartak teremteni a jelentkezők számára, amellyel tanulmányaik vagy munkahelyük mellett is közreműködhetnek honvédelmi feladatokban. A hiányzó képesség életre hívását jelentős kidolgozói munka előzte meg, melynek eredményeként megkezdődött a védelmi és műveleti tartalékos állomány feltöltése. A Magyar Honvédség 2017-ben továbbfejlesztette a rendszert, és új elemként a helyi közösségekre építve létrehozta az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát, ahol a járásokba létrejövő tartalékos századok a felkészítések alkalmával olyan kiképzést és a mindennapokban is jól használható tudást kapnak, amely a helyi közösségvédelmi képességet növeli.

Polyák András ezredes egy rövid történelmi kitekintés után elmondta, hogy a teljes országot lefedő 2 területvédelmi ezreden belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a 10-es számú területvédelmi zászlóalj, illetve a megyében 16 területvédelmi századról beszélhetünk. – A 10-es területvédelmi zászlóalj élen jár a tartalékos állomány felkészítésében és kiképzésben, a megyei állampolgárok fontosnak tartják, hogy önkéntes alapon szerepet vállaljanak a hon vagy szűkebb környezetük érdekében. A 10-es területvédelmi zászlóalj a jelen pillanatban több mint 400 fővel rendelkezik – erősítette meg.

Végezetül beszámolt a szeptemberben induló önkéntes katonai szolgálatról, amely az ország 16 helyszínén, közel 500 fővel indult el, az ezred kadétprogramjairól, valamint a gyerekeknek rendezett táboraikról, amelyekből kettő a megyénkben valósulhatott meg.

https://boon.hu/video/a-tartalekosok-lehetosegeirol-tajekoztattak/

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a munkánkat, a toborzást mindenki támogatja a megyében, legyen szó kormányhivatalról, önkormányzatról, oktatási intézményekről. A támogatásnak köszönhetően, hazai toborzásban sikereket ér el a megye. Ezeket konkrét számok támasztják alá. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt 5 évben 1100 fő vállalt önkéntes katonai szolgálatot, ebből 799-en tartalékosként csatlakoztak a haderőhöz – tette hozzá Nagy Zoltán alezredes.

(A borítóképen: Bepillantás a gyakorlatba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában