Beruházás

2021.10.09. 18:30

Rég várt beruházások, felújítják a templomokat

Megújul a golopi református és római katolikus templom tetőszerkezete.

Balogh Csilla

Forrás: PH

Az ókor óta lakott kis község, Golop keresztény vallási közösségeinek életében fontos szerepet tölt be a református és a római katolikus templom. Ezért a középületek mellett a műemléki épületek felújítása is kiemelt jelentőségű a helyieknek.

Mindkét templom nyert

– Amikor tavaly év végén megnyíltak a pályázati lehetőségek a templom- és kápolnafelújításra, a település mindkét egyházközsége, a katolikus és a református is, kapott az alkalmon. Végül egyenként 15-15 millió forintot nyertek el a pályázaton. Ebből az összegből elkezdhetjük végre a várva várt beruházásokat, de terveink szerint a későbbiekben mindkét épületet szeretnénk teljeskörűen felújítani – újságolta Angelovics Helga, a község polgármestere.

„A későbbiekben mindkét épületet szeretnénk teljeskörűen felújítani” – Angelovics Helga

Beázás, vizesedés

Első körben az épületek tetejét cserélik ki, mert ez a legfontosabb. A református templom nagyon rossz állapotban van, folyton beázik és vizesednek a falai. Nem csoda, hiszen a 18. században emelt műemlék épület legutóbb 1996-ban volt felújítva, korszerűsítése műemléki volta miatt szigorú feltételekhez kötött. A kápolnából kialakított katolikus templom az elmúlt években kisebb belső felújításokon bár folyamatosan átesett, néhány helyen mégis beázik. Az elnyert támogatásból kiviteleznék az épületek csatornázását és a vízelvezetését is.

A legtöbb támogatás

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 26 milliárd forintos keretre pályázhattak az egyházközségek templomépületeik felújítására és állagmegóvására, amelyet a kormány a Bethlen Gábor Alap által tett elérhetővé. Országos viszonylatban a legtöbb támogatás az abaúji-zempléni területekre érkezett, ahol mintegy 62 templom újul meg összesen 880 millió forint értékben.

(A borítóképen: A golopi református templom tetőszerkezete is megújul)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában