kiadványbemutató

2021.10.30. 13:00

Miskolci helytörténet nem csak képekben

Miskolcról szóló, városrészek múltját bemutató kiadványok jelentek meg.

20211026 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Helytörténeti kiadvány bemutatója.

Fotó: Ádám János

A Vörösmarty és Jókai városrészek és lakótelepek történetét dolgozza fel az a 4 helytörténeti füzet, melynek bemutatóját Miskolcon tartották. A 2018-ban kezdődő projektben előadás-sorozatokat is hallhattak az érdeklődők a két városrészről, Tóth Arnold történész és Reiman Zoltán helytörténeti író, blogger tolmácsolásában, emellett pedig közösségépítő programokat is szerveztek a környéken élőknek.

– A Jókai városrész kapcsán számomra az volt a legérdekesebb, hogy hogyan nézett ki ez a terület még a lakótelep megépítése előtt – mondta a sajtótájékoztatón Tóth Arnold, a helytörténeti kiadványok szerkesztője. – Ma már csak a legidősebbek emlékeznek rá, hogy ott valamikor földszintes házak, zegzugos utcák álltak a mai lakótelep helyén, és a Pece-patak is ott kanyargott.

Közös megvalósítás

A Célpont Közösségi Tér és a Háromkő Egyesület Miskolc önkormányzatával együttműködve valósította meg a „Helyi identitás és kohézió erősítése” című projektet.

– A Gordon nevű városrész állt egykor a Vörösmarty-lakótelep helyén – kezdte Reiman Zoltán, az ezzel a városrésszel foglalkozó helytörténeti füzetek szerkesztője. „Ezen az akkori város szélének számító területen valamikor a 18. század közepén és végén osztottak házhelyeket” – tette hozzá.

A most megjelenő kiadványokban a többi között a Vörösmarty- és a Jókai-lakótelep, a Tetemvár és a Selyemrét történetét dolgozták fel – korábbi forrásokra is támaszkodva – a szakemberek.

(A borítóképen: Csorba Rita, a Célpont Közösségi Tér irodavezetője, Reiman Zoltán, Tóth Arnold és Varga Gabriella, a Háromkő Egyesület szakmai vezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában