Ezt írtuk anno 2001-ben

2021.10.18. 07:30

Mint Egerről a bor, Miskolcról is eszünkbe juthatna úgy valami

Városépítési koncepció készült – a szakember elmagyarázta, mi a probléma.

20200328 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Helyzetkép Miskolc belvárosáról a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás idején.

Fotó: Ádám János

„Hogyan tudja Miskolc újra megfogalmazni önmagát? Mi legyen, üdülőváros, iskolaváros, iparváros, vagy mi? Mi fog eszébe jutni az embereknek tíz év múlva, ha azt hallják, Miskolc, ahogy Egerről a bor?” Sári István (1945–2018) építész-urbanistát kérdezte húsz évvel ezelőtt az Észak-Magyarország abból az alkalomból, hogy városépítési koncepciót alkotott a miskolci önkormányzat.

Hogy sikerült-e olyan sorsot találnia a városnak azóta, ami alapján egyértelműen azonosítható a település, ezt a mai olvasó eldöntheti. Mindenesetre nem látszik megkopottnak az a gondolatsor, amelyet a megyei napilap 2001. október 19-i számából idézünk, a várostervező által láttatott problémákról.

A belváros: örök téma

„A belterület meglehetősen lelakott, leromlott. Nem egységes a várostest; sosem volt az egyébként. Diósgyőr egykor egyházi-hatalmi központként működött, Miskolc jobbágyfalu, kereskedőváros volt. Közéjük települt a nagyipar, plusz hozzájuk kapcsolódott számos falu. Ez adja az óriási dilemmát: majdnem minden településrész önálló karakterrel bír. Nézzük meg, Pereces mennyire más, mint, mondjuk, Tapolca! Meg kell találni, az összvárosi célon belül mi a fejlesztési válasz az egyes egységek kérdéseire. A legfőbb gond a belvárosé: ez örök téma. A Búza tér borzasztó nagy. Sőt, az egész belváros szerkezete területpazarló. Kérdés, hogyan lehet igazából városiassá – belvárosiassá – tenni. Elég a Zsolcai kapura gondolni: a belváros része, mégis országút, piac, iparterület – nem kimondott „cityatmoszféra”. De nem az jellemzi már Kazinczy, Szemere utcákat sem. Itt kanyarodunk vissza az alaptételhez: milyen legyen a város? Nagyon aprólékos munka eldönteni, a politikusoké és az építészeké közösen” – érvelt az Észak-Magyarországban Sári István.

(A borítóképen: A belváros, napjainkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában