Újraélesztés Napja

2021.10.16. 11:00

Merj cselekedni! – Életet menthetsz!

Megháromszorozza a túlélés esélyeit, ha időben megkezdjük az újraélesztést. Ma van az Újraélesztés Napja.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a hirtelen szívhalálok aggasztó gyakoriságára és az újraélesztés fontosságára figyelmeztetett.

Sereghajtók vagyunk Európában a szív- és érrendszeri megbetegedések számát tekintve, és évente 25 ezer honfitársunk veszíti életét hirtelen szívhalál következtében – írják közleményükben.

A kimutatások szerint, ha valaki nyilvános helyen lesz rosszul, az esetek 90 százalékában felkészületlenség és félelem miatt az emberek nem próbálnak meg segíteni, és mire a helyszínre érkeznek a mentők, már késő. Ezért az időben megkezdett, laikus kézi újraélesztéssel életet menthetünk, mert ezzel megháromszorozzuk a beteg túlélési esélyeit, míg késlekedés esetén minden perccel 10 százalékkal csökken az életben maradás valószínűsége, mutat rá a szervezet.

Az újraélesztés helyes módszerét elsajátíthatjuk az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című videóból, amelyet Csuja Imre színész ismertet.

Forrás: OMSZA/YouTube

A videóhoz sikeres újraélesztések is köthetőek: civilek az abban látottak alapján mentettek meg egy életet. Példaként hat diák esetét emelték ki, akik ballagásuk napján egy, a villamossíneken összeesett férfit a videóban látottak alapján kézi mellkaskompresszióval életben tartottak a mentők kiérkezéséig.

Forrás: OMSZA/YouTube

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy sokat segíthetnek a félautomata, mindenki által használható defibrillátorok, amelyek országszerte mintegy ezerötszáz nyilvános helyen találhatóak meg. A laikusok számára kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang precíz utasításait követve, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajba jutott embertársunk életét. Mint írják: „Attól pedig végképp nem kell tartanunk, hogy esetleg kárt teszünk újraélesztés közben, hiszen a bajbajutott törött bordával is hálás lesz nekünk, hogy megmentettük az életét.”

– A legfontosabb, hogy segítsünk egymáson, és ha megtörténik a baj, merjünk cselekedni – hangsúlyozzák a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában