közkedvelt park

2021.10.02. 20:00

Megvennék a Tündérkertet

A Diósgyőri vár mellett épült kert rendkívül népszerű, sokan aggódva figyelik a sorsát.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

A legnagyobb közösségi oldal bejegyzéseiből kiderül, továbbra is sok embert foglakoztat a Tündérkert sorsa. Egyesek úgy tudják, veszélyben van a Diósgyőri vár mellett kialakított, közkedvelt park, mert a terület bérlőjének konfliktusa van az önkormányzattal. Mások azt szeretnék, ha a környező utcák újra csendesek és békések lennének. Úgy, mint a Tündérkert megnyitása előtt.

Nem beszél vitáról

A terület bérlője, Vaszil Gábor vállalkozó a napokban arról posztolt, hogy bezárnak a park vendéglátó szolgáltatásai. Akkor Északnak azt mondta, a bezárás nem végleges, csupán azért szüneteltetik a vendéglátást, mert szeretnék felújítani a park és az étterem fából készült elemeit. Hozzátette, az önkormányzattal nincs semmiféle vitája.

Úgy tudjuk, nem felhőtlen a helyzet. Amikor az új városvezetés felállt, a vállalkozó azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy szeretné megvásárolni az általa kialakított pihenőpark területét, hiszen abba már „eszméletlen” sok pénzt belefektetett. A kert azonban vízbázisvédelmi területen fekszik, ezért vizsgálatokat kellett végeztetnie az önkormányzatnak. Jelenleg folynak az egyeztetések és a szakértői vélemények értelmezése. Várják a hatóságok véleményezését is.

Érzékeny terület

Egy rendkívül érzékeny területről van szó, és nemcsak a Tündérkert esetében kell ezt figyelembe venni, hanem a vár felújítása kapcsán is. Vaszil Gábor, amikor az előző városvezetéstől bérbe kapta a területet, tudta ezt, és nem véletlen, hogy akkor is bérbeadásról volt szó.

Az is a tudomásunkra jutott, hogy ha a park valamelyik területe eladóvá válik, azt az önkormányzat megpályáztatja majd, ugyanúgy, ahogy bármilyen más önkormányzati tulajdon esetében. A jelenlegi bérlőnek azonban elővásárlási joga lesz, ez szerepel a bérleti szerződésében. A szerződésben az is szerepel, hogy a parkot az emberek számára nyitott területként kell működtetnie. Azt is hallani, hogy Vaszil Gábor inkább Egerbe vagy Tokajba költöztetné a kertet, de erről nincs biztos információnk. Hívtuk ugyan a vállalkozót, de nem vette föl a telefont.

Konfliktushelyzet

A szépen kiépített park környékén élők egyébként nem olyan boldogok, mint az idelátogató ezrek. Az eddig csendes lakóövezet ugyanis forgalmas turisztikai övezetté vált. Ez újabb konfliktushelyzetet okoz.

(A borítóképen: A sétányok szabadon látogathatók a jövőben is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában