épületkomplexum

2021.10.26. 20:00

Megvenné a miskolci önkormányzat a Tokaji vendéglátóházat

A korábban Tokaj vendéglátóházként ismert ingatlant 290 millió forintért akarja megvásárolni a miskolci önkormányzat.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

A Győri kapuban lévő, a kellően idősek számára csak Tokaj vendéglátóházként ismert épületkomplexum beleilleszkedik a hatvanas-hetvenes évek lakótelep-építési gyakorlatába, amikor a panelépítésű lakóövezetekhez illesztettek egy szolgáltatókomplexumot, amelyben bolt, bank, étterem és minden olyan szolgáltatás megtalálható volt, amely a munkás emberek mindennapjait megkönnyíti.

Egy terhes ajándék

Ilyen volt a Tokaj vendéglátóház, amely aztán a lakótelepi életmódbeli változásokhoz igazodva privatizálódott, és funkcióváltáson ment át. Az épületcsoport központi magja a néhai Barna György miskolci üzletember vezetésével a Lézerpont Stúdió lett. Barna György ismert gyűjtő volt, gyűjteményei közül kimagaslott a Kárpát-medence népviseletei nevet viselő.

Barna György 2013 decemberében ajándékozási szerződéssel az önkormányzat tulajdonába adta a népviselet-gyűjteményt azzal a kitétellel, hogy a város – más egyéb feltételek mellett – méltó állandó kiállítóhelyet biztosít az értékes darabok számára.

A kiállítóhely-biztosítás nem volt egyszerű dolog, így 2016-ben az időközben elhunyt Barna György örökösével abban állapodott meg az önkormányzat, hogy a helyzet megoldásáig tárolási és állagmegóvási díjat fizetnek, és ezáltal a gyűjtemény marad eredeti helyén. Ez havonta közel félmillió forint összeget jelent.

Az előző önkormányzati vezetés égisze alatt született meg az a pályázat, amelynek révén a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központi épületének bővítésével megszülethet az a kiállítóhely, amely méltó helyet biztosíthat a Kárpát-medence népviseletei gyűjteménynek. A projekt azonban lelassult, mert ugyan volt nyertese a közbeszerzési eljárásnak, ám az építőipari árak emelkedése révén a rendelkezésre álló mintegy 700 millió forint nem volt elegendő a projekt megvalósításához.

A helyzeten a magyar állam segített tavaly decemberben, amikor mintegy 1 milliárd forintra egészítette ki a projekt pénzügyi keretét.

Másról volt szó

Az építkezés el is kezdődött, ám már szó sem volt arról, hogy a látványtárként ismert népviseleti gyűjtemény az épülő új szárnyban kapna helyet.

Mindez azért történhetett így, mert a miskolci önkormányzat tárgyalásokat kezdett Barna György örökösével, Barna Anitával arról, hogy megvásárolná a Tokaj vendéglátóház Lézerpont Stúdió Kft. által tulajdonolt központi részét, amely 2212 négyzetmétert tesz ki. Itt található az ominózus népviseleti gyűjtemény is.

A megvásárlás mellett szóló érvek között kiemelkedő volt az, hogy – idézzük a megvásárlásról szóló önkormányzati előterjesztést – „a gyűjtemény jelenlegi statikájának megbontása komoly kockázattal jár, mivel a gyűjtemény nagy részét képező népviseleti textíliák koruknál fogva speciális tárolást és bemutatási körülményeket igényelnek, amelynek a gyűjteménynek jelenleg is helyet adó épületrész maradéktalanul megfelel”.

Ez némileg ellentmondásos, hiszen a gyűjtemény megbontása, szállítása mégis elkerülhetetlennek látszik, hiszen a Herman Ottó Múzeum központi épületében folyó pályázatos bővítés egyik eleme egy restaurátor-műhely kialakítása, amelynek elsődleges feladata a népviseleti gyűjtemény darabjainak felújítása. A hírek szerint a népviseleti tár állapota szükségessé is teszi a restaurálást. A kérdés az, hogy ennek a költségeit ki fogja megfizetni.

Érdekesség, hogy a megvásárolni szándékozott épületben van még egy néprajzi és kulturális szempontból figyelemre méltó gyűjtemény, a kismesterségek gyűjteménye, amely korabeli bútorokból, berendezési és kisipari, illetve egyéni használati tárgyakból áll. Barna György örököse ezt ingyen átadja a miskolci önkormányzatnak, amennyiben az épületkomplexum adásvételét sikerül tető alá hozni. Erről egyébként a miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén születhet döntés, de – természetesen – áldását kell adnia rá a magyar kormánynak is.

Négy esztendei részletre

Mint megtudtuk, az ingatlan vételárát a jelenlegi tulajdonos 290 millió forintban határozta meg, amely a Miskolc Holding Zrt. ingatlanbecslése szerint méltányos ár. A vételár teljes kifizetését 4 esztendő alatt képzeli el az önkormányzat. Az első részlet, 40 millió forint idén év végéig esedékes, de ezzel egyidejűleg a tulajdonjog átszáll az önkormányzatra. A továbbiakban 2022-ben és 2023- ban 80-80, 2024-ben pedig 90 milliós fizetési kötelezettsége lesz az önkormányzatnak. Az épületben öt cégnek van bérleménye, az abból befolyó összegeket is törlesztésre költené a város. Az is tény, hogy sok százmillió forintra lesz szükség az épület felújításához.

(A borítóképen: Nem keveset kell majd költeni az épületkomplexum felújítására)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában