konferencia

2021.10.25. 19:00

Megreformálnák az energiaellátást a megyénkben

A magyarországi energiaellátás megreformálását célul kitűző LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretében rendeztek konferenciát Miskolcon.

20211022 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Sajtótájékoztató: A LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretében zajlik a Mátrai Erőmű és régiójának fenntartható igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítása. képen: Dr. Botos Barbara - klímapolitikáért felelős helyettes államtitikár

Fotó: Kozma István

A témával kapcsolatos előadások bemutatták, miért szükséges a teljes szénrégió klímabarát átalakítása. A kilencéves projekt az előző év szeptemberében indult 22 konzorciumi tag együttműködésével. A konzorcium vezetője az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az átfogó projekt hosszú távú stratégiája alapján az összes releváns és érintett szereplő bevonásával és megszólításával kívánja elérni a pályázatban vállalt célokat.

Mentorálási folyamat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projektben vállalt feladatai közül kiemelt jelentőséggel bír a Mátrai Erőmű Zrt. beszállító vállalkozói körének vizsgálata, tevékenységük és függőségi helyzetük, valamint ezekkel párhuzamosan a szénkivezetés okozta érintettség feltérképezése. A Heves megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kamarák az érintett vállalkozások részére egy mentorálási folyamat keretében számos alternatívát kínálnak a versenyképességük megtartására és bővítésére, illetve esetleges profilváltásuk előkészítése érdekében. Az érintett munkavállalók részére pedig egyéni át- és továbbképzési és munkaerőpiaci szolgáltatások állnak majd rendelkezésre, mind azzal a fő céllal, hogy fenntartható és igazságos átmenet valósuljon a meg a szénszektor dolgozói számára is.

Közösen dolgoznak

Azonban emellett általánosságban is szükséges a lakosság körében a klímacélokat bemutató, a környezeti fenntarthatóságot népszerűsítő tevékenységek megvalósítása. Ennek érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szemléletformáló, tudatosságnövelő feladatokat is ellát a projekt megvalósítása során Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Bihall Tamás, a Bokik elnöke beszédében kihangsúlyozta, mennyire örül annak, hogy a jelenlévők számára nagyon fontos szakmai program jöhetett létre. Ahogyan annak is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium is jelen van, és közösen hajthatják végre a program célkitűzéseit.

Megvédeni a Földet

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a konferencián elmondta, 2015-ben a világ minden országa részéről kötött párizsi megállapodás arról szól, hogy meg kell óvnunk a Földünket az éghajlatváltozás veszélyes hatásaitól, és mindent meg kell tenni a hatás csökkentésének érdekében.

– Magyarország is vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Ez a kiindulópont, és ehhez mérten vizsgáljuk meg, hogy mit tehetünk. A megye a bükkábrányi bánya miatt érintett. Az igazságos átmeneti alapnak – ami eddig csak Heves és Baranya megye számára volt elérhető – immár az egy harmada Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendelkezésére áll. A forrás átképzésekre, munkahelyteremtésre, vállalkozásfejlesztésre, rekultivációs és egyéb fejlesztési projektekre, beavatkozási műveletekre fordítható – sorolta a lehetőségeket a helyettes államtitkár.

(A borítóképen: Az igazságos átmeneti alap megyénkben is rendelkezésre áll, tájékoztatott Botos Barbara)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában