Felzárkózó Települések Program

2021.10.27. 17:30

Megoldás a háziorvoshiányra: elindult a telemedicina szolgáltatás

Van megoldás a háziorvoshiányra. Elindult a telemedicina szolgáltatás.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Elindítja telemedicina szolgáltatását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mely a Felzárkózó Települések Program helyszíneire viszi el a hiányzó háziorvosi ellátást. A szolgáltatást és a mobil egészségügyi központot kedden mutatták be Boldogkőújfaluban.

– A kormány 2019 februárjában átfogó programot indított hazánk 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkóztatására, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai irányításával – mondta elöljáróban Nagy Ferenc, a szeretetszolgálat egészségügyi szolgáltatásának szakmai vezetője. – A felzárkózó települések több mint harmadában nincs betöltött háziorvosi praxis, az itt élők egészségi állapota pedig jellemzően elmarad a hazai átlagtól. A most indított telemedicina-programunk ezekre a településekre viszi el a hiányzó ellátást. Abban az esetben, ha az adott helyszínen rendelkezésre áll orvosi rendelő, a rendelést hordozható eszközcsomaggal lehet elvégezni. Az orvos távolról, videókapcsolat segítségével kezdi meg a rendelést. A telemedicina-vizsgálat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerét használja – sorolta Nagy Ferenc.

Azzal folytatta, hogy a helyszínen számos műszeres vizsgálatot tud elvégezni az eszközök használatára felkészített kolléga, az eredmények pedig automatikusan megjelennek az EESZT-ben. Az orvos e-receptet írhat fel, vagy amennyiben szükséges, beutalóval látja el a beteget további vizsgálatok céljából. Azokra a településekre, ahol nem áll rendelkezésre orvosi rendelő, mobil egészségügyi központtal érkeznek a szeretetszolgálat munkatársai. Ez tulajdonképpen egy eszközökkel felszerelt háziorvosi rendelővé alakított kisteherautó, fűtéssel, saját áramforrással és széles sávú mobilinternet-hozzáféréssel – mondta a szakmai vezető.

Évtizedes probléma

A háziorvoshiány évtizedekre visszanyúló probléma, jelezte dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. Hangsúlyozta, azt azonban fontos tudni, hogy olyan nem fordulhat elő, hogy valamely településen nincs háziorvosi ellátás, hiszen a betöltetlen praxisokat helyettesítő orvosok látják el. A legtöbb betöltetlen háziorvosi körzet Borsod-Abaúj-Zemplénben van.

Ez tulajdonképpen egy eszközökkel felszerelt háziorvosi rendelővé alakított kisteherautó – Nagy Ferenc

– A problémának több oka van. Az egyik az elöregedő háziorvosi társadalom, a kollégák több mint 50 százaléka betöltötte a 59. életévét. A másik gond az elnéptelenedő falvak, ahol a praxisok gazdaságilag már nem fenntarthatók. Ezekben a térségekben a folyamatos ellátás egyik eleme lehet a telemedicina szolgáltatás körének növelése – jelezte.

Vecsei Miklós, a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos azt hangsúlyozta, hogy a telemedicina-program az egyetlen megoldás, ami magas szintű egészségügyi szolgáltatásokkal teljesen le tudja fedni azt a 300 települést, ahol a Felzárkózó Települések Program működik. Megjegyezte, egy évvel ezelőtt elindították a szemészeti buszukat, ami hasonló módon működik, mint a most bemutatott mobil rendelő.

(A borítóképen: Dr. Békássy Szabolcs (fehér ingben) ki is próbálhatta a telemedicina-rendelést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában